За разлика от повечето от европейските си партньори, които искат

...
За разлика от повечето от европейските си партньори, които искат
Коментари Харесай

Португалия - единствената страна, която иска повече мигранти

За разлика от множеството от европейските си сътрудници, които желаят да понижат напора на мигранти, португалското държавно управление залага на имиграцията, с цел да забави демографския спад. Това написа в публикация на Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Имаме потребност от по-голяма имиграция и няма да демонстрираме толерантност към каквато и да било ксенофобска реторика ",  съобщи изрично португалският министър председател Антониу Коща под аплодисментите на деятели социалисти на конгреса на партията си в края на май.

Потвърждавайки политиката си на отвореност, тази седмица Португалия беше измежду първите страни, съгласили се да одобряват част от мигрантите от филантропичния транспортен съд " Лайфлайн ".

А няколко часа преди водачите от Европейския съюз да договорят в петък постигнатото с напрегнати договаряния съглашение по този предизвикващ разделяне въпрос, португалското социалистическо държавно управление взе ограничения да направи страната си по-привлекателна.

" Това беше доста сложна среща на върха и привидното единодушие, изразено в съглашението, не прикрива дълбоките различия, които заплашват през днешния ден Европейски Съюз ",  означи със страдание Антониу Коща след договарянията в Брюксел, припомняйки, че страната му се е оповестила за " виновна и солидарна " политика в региона на миграциите.

Коща - наследник на индийски публицист от тогавашната португалска колония Гоа - трансформира демографския въпрос в едно от главните положения на политическата си стратегия, която ще отстоява на плануваните за есента на 2019 година парламентарни избори. Допитванията демонстрират, че той има огромна поддръжка.
Цел - 75 000 имигранти годишно
Според проучване на фондация " Франсишку Мануел душ Сантуш ", чиито изводи са в основата на държавната тактика, Португалия се нуждае от 75 000 нови поданици годишно единствено с цел да поддържа постоянна численост на дейното население. Делът на това население през днешния ден е единствено половината от общо 10,4-те милиона поданици на страната.

В този подтекст на съвещание на министерския съвет в четвъртък социалистическото държавно управление одобри няколко ограничения за опростяване на процедурите за кандидатстване за виза от страна на студенти или бизнесмени, които желаят да основат стартъп-компания.

Приетата наредба отваря опция за " механизъм за споразумяване " на статута на към 30 000 задгранични жители, влезнали в Португалия законно, само че останали, без да имат позволение нито за престояване, нито за работа.

През трите години на криза след финансовата рецесия през 2011 година над 300 000 португалци са напуснали страната в търсене на по-добри условия на живот, измежду които и доста дипломирани младежи.

През 2017 година португалският миграционен баланс още веднъж е бил позитивен - за първи път от шест години, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Пак през 2017 година португалските управляващи са издали 61 400 нови разрешителни за престояване, което е с 31 % повече от миналата година. Според огласен в сряда отчет на граничната полиция задграничното население в страната се е нараснало с 6 % до 422 000 души.
Недостиг на работна ръка
Страната се върна към растежа точно с помощта на взрива в туристическия отрасъл и в задграничните вложения в парцели, само че съгласно представители на работодателите икономическото раздвижване продължава да се спъва от неналичието на квалифицирана работна ръка.

Постигнатото в петък европейско съглашение планува избавените в европейски води мигранти да бъдат репатрирани в другите страни членки на Европейски Съюз на непринуден принцип.

Португалия към този момент взе участие в доброволната стратегия за преразпределяне на бежанци в Европа, препоръчана през януари от Европейската комисия и съгласно която до две години Европейски Съюз би трябвало да одобри минимум 50 000 бежанци от Африка и Близкия изток.

В рамките на предходна стратегия за презаселване, траяла от 2015 година до март тази година, Португалия даде заслон на 1552-ма бежанци, което я подрежда на шесто място измежду приемащите страни след Германия, Франция, Швеция, Холандия и Финландия.

Само че едвам половината от тези хора са останали в Португалия. Останалите бързо са траяли към други страни с по-добри стопански вероятности като Германия или Англия, признават управляващите в Лисабон.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР