За разлика от първите два мандата, където президентът действа при

...
За разлика от първите два мандата, където президентът действа при
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: БСП има неограничен срок за консултации

За разлика от първите два мандата, където президентът работи при изискванията на обвързана подготвеност, при третия той се разпорежда на свободна преценка, не на претендента за министър председател, а на самата партия. Според Конституцията Българска социалистическа партия има безграничен период, в който да прави съвещания и да търси метод за сформиране на държавно управление.

Това изясни някогашният парламентарен арбитър Благовест Пунев в специфичното студио на bTV в деня на връчването на третия изследователски мандат на левицата.

" Седемдневният период ще стартира да тече, едвам когато Българска социалистическа партия показа своята кандидатура за министър председател ", добави още Пунев.

Бившият парламентарен арбитър обясни още и по кое време ще се стигне до разформироване на Народното събрание.

" Когато проучвателният мандат бъде избран за несполучлив, тъй като не е препоръчан проектокабинет или препоръчаният кабинет не е признат от Народното събрание, ще бъдат планувани избори в двумесечен период. Тогава би трябвало още веднъж да се издаде декрет за назначение на длъжностен кабинет и той да постави клетва, даже и да остане в същия състав ", изясни той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР