За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската

...
За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската
Коментари Харесай

"Газпром" е аут - европейската газова система напълно подготвена за предстоящата зима без руски газ

За разлика от предходната зима, която беше най-предизвикателната за европейската газова мрежа до момента, в този момент Европейски Съюз е стъпил на постоянна основа и е подготвен да посрещне настъпващите зимни месеци. И въпреки всичко европейците не би трябвало да бъдат самодоволни от досегашните резултати, считат създателите на разбора " Европейският съюз е подготвен със зимния газов сезон 2023-2024 " от основания в Брюксел мозъчен концерн " Брьогел " (Bruegel).
 
Намаленото ползване, доставките от различни източници и разгръщането на зелената енергетика дават задоволително съображение на Бен МакУилямс, Джовани Сгаравати, Симоне Талиапиетра и Георг Цахман да заключат, че по всяка възможност Европейски Съюз ще разполага с задоволително газ през зимата. Дори и в изискванията на изцяло спиране на доставките от Русия.
 
Страните от Европейски Съюз реализираха задачата си да понижат с 15 % потреблението на газ през първите две тримесечия на годината, а потенциалът за импорт на полутечен природен газ (LNG - ВПГ) беше повишен с 20 на 100.
 
Световният пазар на ВПГ наподобява за момента задоволително подсигурен с количества, само че удобната конюнктура се дължи най-много на спадналото търсене от страна на Китай. Същевременно Европейски Съюз съумя да запълни на 90 % своите складове, освен това два месеца предварително. В резултат се стигна до положение, при което търговци пренасочват непотребните количества от газ за предпазване в Украйна, сочи отчетът.
 
Ускореният развой на внедряване на слънчеви централи, вятърни турбини и термопомпи понижава постепенно, само че структурно сигурност зависимостта от потреблението на газ.
 
" Комбинацията от всички тези фактори се отразява в умерените цени, като доставките от сегмента " ден напред " (има се поради котировките сега на правене на разбора - бел. авт.) стават на равнища надалеч по-ниски по отношение на тези отпреди година - 45 евро за мегаватчас в този момент по отношение на 170 евро преди година, " се показва в отчета.
 
И въпреки всичко европейците не трябва да демонстрират блаженство. Страховете за дефицит на газ или за спиране на електроподаването може и да започнаха да се разсейват, само че цената на газа в Европа остава устойчиво над равнищата, на които се търгува този запас на други пазари, предизвестяват от " Брьогел ", които не пропущат да подчертават и върху последствията, които ще има нестихващата ценова неустойчивост в Европа върху промишлената конструкция и стопанска система на Европейски Съюз.
 
А преодоляването на ценовите съмнения не е по силите на обособените страни членки, тъй като волатилността е по-скоро резултат от етапа на развиване, в която се намира международният пазар на ВПГ. И до момента в който не забележим повече потенциал за превръщане на втечненото гориво в газ, изискванията за търговия на международния, респективно и европейския пазари ще останат затегнати, счита колективът от мозъчния концерн.
 
" За благополучие чакаме увеличение на потенциала през 2024 година Само в Съединени американски щати това се чака да бъде в размер на 336 тераватчаса на година, което надвишава съвсем двойно годишния импорт ВПГ на Европейски Съюз от Русия, " обобщават от " Брьогел ".
 
Въпреки по-благоприятната обстановка, в която се намира Европейски Съюз през днешния ден, създателите на отчета предлагат на страните-членки да бъдат подготвени за деяние, в случай че настъпи смяна при потреблението на газ. Ето за какво е желателно държавните управления да заобикалят всяка една политика, която води до стимулиране на потреблението, като даването на дотации.
 
Освен това енергийната сигурност на Европа през зимата зависи и от интегритета на тръбопроводната и ВПГ инфраструктура. Всеки бойкот или разстройване по тях, заключават от " Брьогел ", могат да доведат до тежки последствия. Ето за какво нарасналото внимание и гарантиране сигурността на сериозните трасета за доставка е от първостепенно значение за Общността.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР