За разлика от интровертите, екстровертите са по-склонни да манипулират хората

...
За разлика от интровертите, екстровертите са по-склонни да манипулират хората
Коментари Харесай

Екстровертите манипулират хората по-лесно

За разлика от интровертите, екстровертите са по-склонни да манипулират хората в обкръжението си. До това умозаключение доближиха антрополози от Съединени американски щати, представени от The Independent.

200 студенти с бакалавърска степен са взели участие в игра, която им разрешавала да завоюват пари, в случай че ги влагат в обща банка. На единия случай им било позволено да не разкриват финансовите си проекти, а във втория били задължени да го сторят.   

Екстровертите повече от интровертите били склонни да употребяват обстановката в своя изгода. В първия случай екстровертите оставяли за себе си повече пари от интровертите, до момента в който във втория случая – противоположното – желали да се покажат по-щедри. И в двата случая интровертите съвсем не променяли тактиките си.

Учените се пробвали да дефинират въздействието на наказванията и премиите върху екстровертите и интровертите в изискванията на обществено взаимоотношение. Те считат, че държанието на екстровертите е обвързвано с особеностите на усещанията на тези хора в прехода от ваимодействие в свободни условия към обществено съдействие.

Резултатите могат да породят нова догадка за биологичните особености на самостоятелните поведенчески разлики, както и към по-доброто схващане на двустранното взаимоотношение сред личността и обществените институти.

В логиката на психиката интровертността и екстровертността са свързани с ориентацията на личността към вътрешния или външния свят. За пръв път такава подредба предлага швейцарският психиатър Карл Юнг, само че надалеч не всички учени са съгласни с нея.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР