За разлика от германския канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски

...
За разлика от германския канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски
Коментари Харесай

Песков: За разлика от Шолц Русия не вижда предпоставки за мирно уреждане на конфликта в Украйна

За разлика от немския канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 Русия не вижда сега предпоставки за мирни договаряния с Украйна, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Песков разяснява изказването на Шолц във вчерашно изявление, че във войната в Украйна е настъпил миг за договаряния.

" Що се отнася до уреждането на спора в Украйна с мирни средства, то към този момент не се виждат някакви действителни контури на сходно нещо. Чуваме разнообразни изказвания на европейски страни, само че не виждаме изказвания по тази тематика от онази страна, която управлява целия този развой, управлява целия групов Запад ", сподели Песков, имайки поради Съединени американски щати.

Всички претенции на Москва за прекъсване на войната до момента се основаваха върху териториални отстъпки от страна на Украйна. Украинските водачи изрично отхвърлят сходни отстъпки, приравнявайки ги с капитулация. През последните седмици украинският президент Володимир Зеленски прикани за, под думите му, " обективен мир ", показва ДПА.

Кремъл не отхвърля авансово никакви разновидности за споразумяване на спора в Украйна, само че за " мирния проект " на Шолц към този момент е чувал единствено от медиите и не знае детайлите му, уточни Песков.

" Знаем не повече от това, което оповестиха медиите, че върви подготовка на някакъв проект. Не знаем обаче за какви елементи става дума в него. Не отхвърляме авансово никакви проекти, само че би трябвало да разберем, защо става дума ", посочи представителят.

Песков съобщи, че Шолц е прав да упорства за подробно следствие на саботажите против газопроводите " Северен поток " през 2022 година макар, по думите му, опитите на някои западни сили да потулят случая, показва Ройтерс. 

Шолц сподели в изявление за немска телевизия през уикенда, че подхванатото от Германия следствие ще подсигурява, че нищо няма да остане прикрито и че виновните за саботажа ще бъдат осъдени.

Москва нееднократно се е оплаквала, че Германия не прави задоволително за следствията на детонациите, които през септември 2022 година прекъснаха работата на газопроводите " Северен поток ", построени, с цел да придвижват природен газ от Русия за Европа по дъното на Балтийско море.

Песков обаче през днешния ден приветства последните мнения на Шолц.

" Напълно сме съгласни, че терористичната офанзива, саботажът на " Северен поток " би трябвало да бъде подробно разследван макар обезверените опити на някои страни да го потулят ", сподели представителят и добави: " Това (потулване) не трябва да се позволява при никакви условия ".

Досега никой не е поел отговорност за саботажите против " Северен поток ", само че Москва, без да показва доказателства, упреква за тях Съединени американски щати и Англия – нещо което Вашингтон и Лондон отхвърлят.

Миналия месец немски прокурори споделиха, че са издали заповед за арест на живеещ в Полша украински инструктор по гмуркане по отношение на офанзивите. Полски прокурори показаха, че са получили заповедта за арест, само че че заподозряният към този момент е бил напуснал страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР