За разлика от френския президент - който между САЩ и

...
За разлика от френския президент - който между САЩ и
Коментари Харесай

След разпалилите критики думи на Макрон Полша се застъпи за партньорството със САЩ

За разлика от френския президент - който сред Съединени американски щати и Европа в възможна бъдеща борба с Китай за Тайван и прикани за подсилване на " стратегическата автономност " на континента - полският министър председател Матеуш Моравецки акцентира сериозното значение на съюза сред Америка и Европа, не на последно място тъй като страната му е един от най-силните съдружници на Киев във войната с Русия, написа " Политико ".

" Вместо създаване на стратегическа автономност от Съединените щати, предлагам стратегическо партньорство със Съединените щати ", сподели Моравецки преди да отлети за посещаване във Вашингтон тази седмица.

" Не виждам опция и тук мислим безусловно еднообразно, за създаване на още по-тесен съюз с американците. Ако страните на запад от Полша схващат го схващат в по-малка степен, това евентуално се дължи на исторически условия ", продължи Моравецки във вторник във Вашингтон.

 Макрон разпали яд, като сподели, че Европа не би трябвало да e Макрон разпали яд, като сподели, че Европа не би трябвало да e " васал " в конфликт на Съединени американски щати и Китай

Полша е един от най-ревностните американски съдружници в Европа. Варшава от години упорства американски войски да бъдат ситуирани на нейна територия и доста от последните ѝ оръжейни контракти са с американски компании. Тя подписа договорка на стойност 1.4 милиарда $ по-рано тази година за пазаруване на втора партида танкове " Ейбрамс " и също по този начин се съгласи да похарчи 4.6 милиарда $ за съвременни изтребители F-35.

" Радвам се, че това предложение за още по-задълбочено стратегическо партньорство е нещо, което намира такава плодородна почва тук, в Съединените щати, тъй като знаем, че има разнообразни концепции, дефинирани от други в Европа, концепции, които основават повече закани, повече въпросителни, повече незнайни ", сподели Моравецки.

" Полша се пробва да поддържа най-разумната политика, учредена на стеснен съюз със Съединените щати в границите на Европейския съюз и това е най-хубавият път за Полша ", добави той.
Полша се трансформира в един от най-важните съдружници на Украйна и достъпът до нейните пътища, железопътни линии и летища е от решаващо значение за насочването на оръжия, муниции и друга помощ за Украйна.
Това оказа помощ да се промени усещането за Полша - от считан преди войната за все по-маргинален член на Западния клуб поради рецензии, свързани с нарушаването на върховенството на закона, в.

" Старата Европа вярваше в съглашение с Русия и остарялата Европа се провали ", сподели Моравецки на взаимна конференция с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. " Но има нова Европа - Европа, която помни какво беше съветският комунизъм. И Полша е водачът на тази нова Европа ", акцентира министър председателят.

" Абсолютно не съм склонен с президента Макрон. Вярваме, че е нужна повече Америка в Европа... Искаме повече съдействие със Съединени американски щати на основата на партньорство ", сподели и Марчин Пржидач, външнополитически консултант на полския президент Анджей Дуда, добавяйки, че концепцията за стратегическа автономност, прокарвана от Макрон " има за цел да прекъсне връзките сред Европа и Съединените щати. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР