За разлика от американския президент Доналд Тръмп, който няма отношения

...
За разлика от американския президент Доналд Тръмп, който няма отношения
Коментари Харесай

Защо Путин държи ключа към мира в Сирия

За разлика от американския президент Доналд Тръмп, който няма връзки с Иран и е в сложни с Турция, съветският му сътрудник Владимир Путин в този момент има основна роля в Сирия.

Това отбелязва в разбор в. " Джерузалем пост " след ракетния огън сред Израел и ирански сили от двете страни на границата със Сирия нощес.

" Ролята на Москва става все по-централна за това, което ще последва. Защо? Защото Русия е направила обилни вложения в оцеляването на съдружника си в Сирия и се надява на непоклатимост, " написа изданието.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху беше измежду гостите на празненствата на Деня на успеха в Москва, а в това време ролята на Русия нараства с решението на Тръмп да изтегли Съединените щати от нуклеарното съглашение сред шестте сили и Иран.

Според в. " Джерузалем пост " Нетаняху е възнамерявал пътуването си още до момента в който Тръмп е взимал решение и не е знаел сигурно, че изказването на американския президент ще е вечерта преди пътуването.

" Гореща линия "

След срещата с Путин в Москва израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че Русия надали ще опита да лимитира военните дейности на Израел в Сирия.

Откакто се намеси в гражданската война в Русия на страната на президента Башар ал Асад през 2015 година, Русия в общи линии си затваря очите за израелски офанзиви по сили на Иран и съдружниците им от " Хизбула ", както и за конвои с оръжия, транспортирани в Сирия за бойците, подкрепящи Асад. Същевременно фактът, че Москва осъди удара на 9 април, умъртвил 7 ирански жители, докара до спекулации в Израел, че търпението на Русия може да се изчерпва, написа " Ройтерс ".

Преди да отпътува за Москва, Нетаняху сподели, че поради протичащото се в Сирия сега " е нужно да подсигуряваме продължаващата военна съгласуваност сред съветската войска и въоръжените сили на Израел ". Той имаше поради " гореща линия ", целяща да избегне инцидентен конфликт сред съветски и израелски сили.

И след срещата той беше оптимист и сподели, че " няма съображение " да мисли, че Русия има желание да " лимитира свободата на дейностите или да вреди на други ползи " - по думите му при предходни срещи е имало изявления в този дух, само че те в никакъв случай не са се осъществявали.

Няколко проекта

Путин и Нетаняху имат топли връзки без значение от разликите си в Сирия. Отделно от тях Москва, съдружник на Асад в спора, има и " втори проект " на дейности посредством формата на " гарантите " за деескалация в Сирия от Астана. Заедно с Иран и Турция тя търси способи за уригулиране на спора и за задачата Путин се срещна с водачите на двете страни, президентите Хасан Рохани и Реджеп Таийп Ердоган, два пъти за половин година - през ноември 2017 година и предишния месец.

Отделно от това Путин подписа съглашение за преустановяване на огъня в южна Сирия през юли 2017, страни по което са Съединените щати и Йордания.

Разликата сред Путин и Тръмп е във опциите му да беседва и с Израел, и със Сирия и Иран, написа " Джерузалем пост ". Москва цели да не навлиза в нови спорове със Съединени американски щати и сътрудниците им в Източна Сирия, Йордания и сирийските бунтовници или с Турция и бунтовниците на север. Тя не желае и война сред Иран и Израел в Сирия (външният министър Сергей Лавров прикани и двете страни да са сдържани малко след последните инциденти).

В идващите 180 дни Иран ще следи, до момента в който Вашингтон взима решение кои наказания да наложи наново на ислямската република - във време, в което стопанската система ѝ се задъхва, само че и предизвестява, че са вероятен нападателен боен отговор против Израел. Тук Москва може да е градивна, а и " за разлика от задачите на администрацията на Тръмп в Сирия, колебаещи се сред оставане и овакантяване, (тези) на Русия са ясни, продължава " Джерузалем пост ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР