За ръст на заплатите на ветеринарните лекари в Агенцията по

...
За ръст на заплатите на ветеринарните лекари в Агенцията по
Коментари Харесай

КНСБ с тревога: Ветеринари не стигат, заплатите им - ниски

За растеж на заплатите на ветеринарните лекари в Агенцията по храните настояха от КНСБ.
В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, само че те не съумяват да покрият всички обитаеми места и дребни общини.
Необходимо е удвояване на лекарите, изключително в сериозната обстановка с чумата, разясниха на брифинг президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието.
Те приказваха за обществените аспекти на рецесията с африканската чума по свинете, съобщи Българска телеграфна агенция.
Работните заплати в БАБХ са с 250 лв. под междинната за страната, а има към момента експерти, които получават от порядъка на 660-800 лв., сподели Светла Василева.
В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лв., само че от КНСБ желаят стартово заплащане от 1200 лв., с цел да бъдат привлечени младежите. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ, само че за тях няма претенденти.
Сега лекарите са принудени да извършват и дейностите по стерилизация, защото доста от хората на тази служба са били съкратени - от основаването на организацията са съкратени 800 души, оповестиха от синдиката.
От КНСБ са обезпокоени и за 20-те хиляди заети в 65-те свиневъдни ферми, които могат да останат без работа поради рецесията с африканската чума.
"Добрата вест е, че те са обезпечени за всички опасности и даже да закрият съответната плантация, могат да стигнат до бюрото на труда ", разяснява Пламен Димитров. Той изрази вяра, че множеството от тези хора ще бъдат непокътнати на работа.
Според него огромен проблем е бъдещето на хората в няколко десетки хиляди персонални стопанства, защото огромна част от тях не са обезпечени. Според КНСБ за стопаните също би трябвало да има някакъв тип подкрепяне, защото цели фамилии ще останат без занаят, а и без компенсации за безработица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР