За работа по Великден се заплаща минимум двойно, от пресцентъра

...
За работа по Великден се заплаща минимум двойно, от пресцентъра
Коментари Харесай

От Главна инспекция по труда напомнят: За работа по Великден се заплаща минимум двойно

За работа по Великден се заплаща най-малко двойно, от пресцентъра на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

От там прецизират, че и четирите почивни дни са публични празници съгласно Кодекса на труда. Ако положеният труд в тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на публични празници, както и в почивни и неприсъствени дни, постоянно е и ексклузивен. Извънредният труд се разпорежда наложително със заповед на работодателя, с която служащите би трябвало да бъдат осведомени минимум 24 часа преди началото на полагането му, показват от трудовата ревизия.

За работещите по график, при сумирано пресмятане на работното време, работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%.

Предстоящите скоро публични празници съгласно Кодекса на труда са Великден (14 - 17 април), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност).

За разлика от Великден при останалите празници е регламентирано, че в случай че съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Така да вземем за пример задочен ще бъде 8 май (понеделник), защото празничният 6 май е в събота. При работа в задочен ден, както и в почивен, с нарастване се заплаща само изключителният труд - със 75%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР