За протеста на зърнопроизводителите и за Бюджет-2024 Tribune.bg разговаря с

...
За протеста на зърнопроизводителите и за Бюджет-2024 Tribune.bg разговаря с
Коментари Харесай

Христо Проданов: Мотивите на управляващите да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна са фалшиви

За митинга на зърнопроизводителите и за Бюджет-2024 Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия и някогашен министър на туризма Христо Проданов.

Г-н Проданов, явно има огромно напрежение към митинга на зърнопроизводителите?

Естествено, че има напрежение. Всичките претекстове на ръководещите, с цел да отпадне възбраната за импорт на зърно от Украйна, бяха безусловно подправени. И за ДДС-то, и за цената на хляба, и на главните артикули.

Как това зърно ще минава през България, каква е логистиката да мине през Румъния?

Те освобождават коридори за страните, в които няма такава възбрана. Очевидно е, че през Черно море няма по какъв начин да преминат. С камиони през Румъния ще ги карат.

А ние какво вършим? Ще охраняваме ли това зърно? Чие е, тъй като Монсанто работи и в Украйна, и в България – по какъв начин ще се потвърждава производител?

То това е един от проблемите, тъй като това зърно, което не дава отговор на европейските стандарти и не се пръска с торове и препарати, е нелоялна конкуренция. Защото знаем, че нашите зърнопроизводители заплащат три пъти повече за препарати, в сравнение с украинците.

Тази сила на митинга ще удари ли „ сглобката ”? Има прогноза, че в случай че митингите продължат един месец, държавното управление ще падне?

Вижте, тя „ сглобката ” би трябвало да бъде удряна по доста фронтове. Спомняте си какви бяха главните претекстове, с цел да бъде образувано държавно управление – Шенген, еврозоната, План за възобновяване и устойчивост/ПВУ/, конституционна и правосъдна промяна. Какво направиха! Първото бе да сменят основния прокурор с по-удобен. „ Барселонагейт ” завърши.  Делян Пеевски е водещ политик и законотворец в Народното събрание. Дадоха всичките комисии на Движение за права и свободи. За Украйна одобриха да даваме оръжие, бронетранспортьори, смъкнаха възбраната за украинското зърно и по този начин. Ние вкарахме законопроект да освободим младежите до 26 години от налог труд. Нямаше един от ръководещите в зала да се изкаже срещу, другояче, когато става дума за Украйна са тук и се борят!

И селището на НАТО в Ямбол, само че с какви пари?

Вероятно с бюджетни пари от България, без значение че споделят, че ще са НАТО-вски пари. Тези хора, които ни ръководят, са рискови. Ще ни вкарат във война.

А някой мисли ли за бюджета за 2024 година?

Ами гласоподаваха си почивка преди локалните избори. По закон до 30 октомври Министерски съвет е задължен да вкара държавния бюджет в Народното събрание. Ние ще почиваме до 8-9 ноември, т.е. няма да бъде спазен този период. След това ще почне да се преглежда бюджета, а като мине на първо и второ четене в зала ще пристигна Нова година - нито правосъдна промяна, нито ПВУ, нито конституция, нищо. Всичко – цялостна мъгла.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР