За промяната при наркотестове за установяване на дрогирани шофьори на

...
За промяната при наркотестове за установяване на дрогирани шофьори на
Коментари Харесай

Богдан Милчев: За наркотестове се изразходва огромен ресурс, а загиналите на пътя са повече

За смяната при наркотестове за определяне на дрогирани водачи на пътя Tribune.bg беседва с специалиста по пътна сигурност – Богдан Милчев.


Г-н Милчев, планува се с проби на слюнката да се потвърждава дали лидерът е дрогиран, ще се оправят ли чиновниците на КАТ?

Видимо е, че са налице организационни проблеми в Министерство на вътрешните работи и Министерство на здравеопазването. Опитът да се вземат решение организационни проблеми посредством смяна на нормативни условия демонстрира некадърност институциите да се оправят с съответния проблем. В момента с тези промени, които се готвят, отиваме в другата прекаленост. Ако до момента ти взимат колата незабавно, щом открият позитивна проба за опиати и чакахме с месеци да бъде доказана, в този момент предлагането е колата да се взима, когато се удостовери тестът. Ефектът ще е, че тези, които карат дрогирани, ще продължат да карат дрогирани месеци наред, до момента в който им се удостовери, че са били дрогирани. Така залитаме от единия край в другия, което е безусловно безсмислено.

Защо смятате по този начин?

Смятам, че има проблеми в организацията на работата на Министерство на вътрешните работи, първо, и след това неверен е методът да търсят количествени измерения, т.е. колкото се може повече проби да вършат, повече хора да хващат на пътя като извършители. Изразходва се голям запас за това нещо, да не кажа целия запас, а на края на годината имаме с към 25 индивида повече починали на пътя по отношение на предходната година. Тези дейности не въздействат на цялата картина. Ако ние непрекъснато усилваме пробите, които вършим, а най-после жертвите се усилват, какъв е смисълът?!

Как да се промени картината?

Истината е, че има потребност от друго схващане за пътната сигурност. Видно е, че от 2020г. насам жертвите на пътя се усилват, макар напъните. Ако би трябвало да се вършат нормативни промени, то те би трябвало да са в тази част, касаеща използването на алкохол. Границата от 0.5 промила алкохол не дава отговор на културните привички на българина. Манталитетът на българина му споделя, че той има право да пие две бири преди да тръгне да кара, а това не е правилно. Няма право да пие нито една. Само че това 0.5 промила е подвеждащо. Затова би трябвало да се понижи на 0.2 промила. В Европа има страни, в които е 0.5, само че там по различен метод са устроени хората. Ние българите разбираме неправилно това 0.5 промила алкохол. По принцип се дава дребен толеранс за неточност на уреда или че си пил лекарство.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР