За промяна на здравния модел и начина на финансиране на

...
За промяна на здравния модел и начина на финансиране на
Коментари Харесай

Тотална промяна на здравния модел у нас

За смяна на здравния модел и метода на финансиране на бранша се упорства в отчет на шефа на Изпълнителната организация “Медицински одит ” (ИАМО). Управителят и подуправителят на НЗОК да се избират посредством обществен конкурс, проведен и извършен от Надзорния съвет на касата, предлага още документът, представен от Труд.
В момента здравната каса е без шеф, откакто доктор Глинка Комитов подаде оставка. Молбата му за овакантяване е била подадена в Народното събрание в четвъртък и призната от ГЕРБ. В нея се показва, че претекстовете са персонални аргументи.

Докладът на ИАМО за метода на избор на управлението на НЗОК и за здравната система като цяло е ориентиран към бъдещето на здравноосигурителния модел у нас. В момента шефът на касата се избира от Народното събрание, след което той самичък назначава своя заместител.

В отчета се показва още, че въвеждането на нов застрахователен модел постанова радикални промени в организацията и ръководството на здравната система, както и преразглеждане на законовата рамка в бранша.

Необходими са и промени в статута, обсега на активност и финансирането на държавните органи по опазване на здравето и техните спътници – организации, институти, районни звена.

От ИАМО предлагат още бюджетът на НЗОК да се отдели и да е самостоятелен от консолидираната фискална стратегия на страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР