За промените в Конституцията и какви опции има опозицията да

...
За промените в Конституцията и какви опции има опозицията да
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Ако посолство иска да си инсталира човек, не им е необходимо да е двоен гражданин

За измененията в Конституцията и какви варианти има опозицията да се опълчи в зала на предлаганите текстове от болшинството Tribune.bg беседва с ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Г-н Йорданов, напускате пленарна зала, остана ли някаква опция опозицията да се опълчи на измененията в Конституцията?

Остава ни публичността, говоренето по въпроса и вярата, че хората ще се вслушат. Сигурни сме, че истината е на наша страна и ще успеем. Става по-бавно и на мен ми се желае да е бързо, и аз съм разгневен от обстановката, само че знам, че след три, шест месеца или година ситуацията няма да е същото.

Ще сезирате ли Конституционния съд?

Ако има Конституционен съд/КС/, това нещо през днешния ден в зала е упражнение за спорта. То ще бъде изтрито с гумичка и все едно не е съществувало.

Защо тогава се прави това упражнение съгласно вас от болшинството?

Защото са нагли, първо. Второ, тъй като се пробват да овладеят властта, до момента в който не са на власт. Когато този парламент бъде свален от жителите, те ще имат опцията да продължат да ръководят през служебно държавно управление и да си създадат избори със личен началник на Министерство на вътрешните работи.

Предлага се и работата на Народното събрание да не се стопира по време на длъжностен кабинет?

Да, като алтернатива и това Народното събрание да избира служебния кабинет. Това също е на масата. Ако заемащите тези висши длъжности, които оферират по лист, откажат на президента да заемат поста министър председател, тогава Народното събрание избира министър-председател. Могат да сложат личното си държавно управление и който си изискат. Нали по тази причина го вършат.

А двойното поданство по какъв начин ще повлияе?

Двойното поданство съгласно мен, особено за българи, които са и жители на някоя от страните в Европейския съюз, не мисля, че е подобен проблем. В момента може да си заместник-министър с двойно поданство без ограничаване. Това не е обърнало страната. Ако някое посолство желае да си конфигурира човек, не им е належащо да е двоен жител. Те, както виждате, си ги купуват на цели парламентарни групи.

Какво ужасно и какви закани може да е имало в изявлението на дипломат Митрофанова за БНР?

Няма нищо ужасно. Проблемът е, че ние сякаш живеем във времето преди 1989г.  Наистина на мен обстановката ми наподобява на ръководството на комунистическата партия. Тогава всяко мнение, друго от формалното, беше обявявано за незаконно. Тук е същото. В една народна власт би трябвало да има разнообразни отзиви. Едно изявление на дипломат Митрофанова в една естествена страна няма проблем да бъде пуснато, а всички хора, които не са съгласни, могат да го оборват, да го проучват, да убеждават какъв брой е неуместно и нездравословно или какъв брой е безсмислено това, което е споделила Митрофанова и какъв брой не е правилно. Когато го забраняваш, ти го правиш забавно и в известна степен го правиш правилно, без значение, че нищо не е споделила обществено. По този метод огромна част от хората ще си кажат - тук има нещо, някаква истина, която крият. Просто са тъпи. Това са комунисти. Извинявайте, само че Христо Иванов е издънка на комунистически жанр. Мирчев - татко му е регионален партиен секретар на Българска комунистическа партия, в случай че не бъркам. Те са расли в среда, в която се не разрешава непознатото мнение. Те вършат същото. Те не могат да надскочат рода си. Спомняте си и приказката, че крушата не пада по-далеч от дървото. Това е било прогнил плод до комунистическа круша. Това е.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР