За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата

...
За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата
Коментари Харесай

Проходът Петрохан ще бъде даден на концесия

За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, страната го приготвя за концесия.

Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание на Министерски съвет.

„ На срещата, която направихме с сътрудниците за Петрохан, сме се разбрали – страната го приготвя за концесия. Тъй като 1,6 милиарда ще отидат за пътя Видин – Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа аргументация все още, сме се разбрали да го предлагаме на вложители , които идват в България. Държавни пари сега не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които все още вървят, и да кажем: „ Ето ви го, подготвен е за концесиониране “, и да създадем опит за обществено частно партньорство “, сподели още Борисов.

„ Благодаря на всички, които бяха на срещата, тъй като това е наш приоритет и желаеме да си го създадем. 800 000 камиона минават по този път. Така че стягайте се, не инцидентно и при тол системата имаше гневна опозиция, тъй като по 1,5 млн. лева губим дневно, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана “, разяснява Борисов.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че тези планове са заложени в програмата на съдружното държавно управление. „ Не става въпрос за гасене на пожари, те са заложени и ще бъдат осъществени “, сподели той.

Пътят от Видин от Ботевград ще коства 1,6 милиарда лева, като тези средства ще бъдат дадени от бъдещата система за тол такси , сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представен от Фокус.

" При най-оптимистичния вид до декември 2020 година пътят ще бъде подготвен. Огромен е финансовият запас -1,6 милиарда лева Той не е плануван в бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2018 година, само че ще бъде обезпечен на база на постъпленията от бъдещите доходи въз основата на тол таксите и електронните винетки – системата, която сега построяваме и която със съкратените периоди по осъществяване от контракта съм уверен, че до края на годината ще генерираме доходи. Трасето ще бъде ситуирано отвън обитаемоте места ", сподели още министър Нанков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР