За продължаване на диалога и надграждане на постигнатото в усилията

...
За продължаване на диалога и надграждане на постигнатото в усилията
Коментари Харесай

Китай призова: Сърбия и Косово да продължат диалога!

За продължение на разговора и надграждане на постигнатото в напъните за нормализиране на връзките си, прикани Сърбия и Косово заместник-постоянният представител на Китай в Организация на обединените нации Гън Шуан, съобщи Радио Китай.

„ С посредничеството на Европейски Съюз, двете страни организираха няколко кръга договаряния през лятото, маркирайки формалното обновяване на разговора посред им след двегодишна пауза. На 4 септември те подписаха съглашение за нормализиране на икономическите връзки и се договориха да строят дружно пътища и железопътни линии, свързващи двете страни. Това беше значима стъпка напред “, уточни дипломатът на съвещание на Съвета за сигурност.

„ Китай приветства това позитивно развиване и се надява двете страни да запазят своята политическа почтеност, да затвърдят позитивния подтик и да реализират основни резултати в разговора допустимо по-скоро. Толерантността, помиряването, хармоничното общуване на всички етнически групи в Косово е в техен общ интерес. Правителството на Косово би трябвало да сътвори удобна среда за тази цел и да ускори другарството и взаимното доверие сред обособените общности “, сподели Гън Шуан.

По думите му, позицията на Китай по косовския проблем е поредна. Пекин зачита суверенитета и териториалната целокупност на Сърбия, схваща законните опасения и прави оценка позитивните старания на Белград за търсене на политическо решение на казуса. Китай поддържа напъните и на двете страни да търсят взаимно задоволително решение посредством откровен разговор и съвещания по отношение на правната основа на Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност, сподели той.

След края на Косовската война през 1999 година тази сръбска провинция, доминирана от етнически албанци, бе сложена под преходна администрация на Организация на обединените нации, а през 2008 година разгласи самостоятелност, която е отчасти приета от интернационалната общественост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР