За проблемите на родния туризъм и има ли нещо общо

...
За проблемите на родния туризъм и има ли нещо общо
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Не водата е причина за броя туристи по Черноморието

За проблемите на родния туризъм и има ли нещо общо с това качеството на водата Tribune.bg беседва с народния представител от Има Такъв Народ проф. Андрей Чорбанов.

Г-н Чорбанов, качеството на  водата ли е причина за по-малкия брой туристи, какво се случва в Несебър?

Не водата е причина за броя туристи у нас. Истината е, че по морето голяма част от хората, които го посещават, не се вълнуват от водата. Ние опитваме да вършим някакъв източен вид на остров Ибиса, където се събират доста младежи, най-много да честват. От друга страна, Несебър е най-автентичният град  по морето. Те със Созопол са най-стари. Към тях бих добавил Балчик като град с по-специфична визия, с история, който също беше унищожен с всичко, което направиха на първа линия, скривайки визията от скалите. Сипеите, спецификата и хубостта на града изчезнаха. Това, което видях на Слънчев бряг, обаче, ме втрещи. Това бяха тълпи от пияни младежи, западни туристи, което не подвига качеството на българския туризъм.

Защо, не е за първа година?

Най-големият смут е към кои групи е ориентиран нашият туризъм. Ние го насочваме към всеобщия туризъм, идват хиляди хора, само че те не носят кой знае какви доходи. Ние не акцентираме на културния туризъм. Една Хърватска генерира повече доходи от нас с доста по-малко туристи, тъй като се е насочила към културен тип туризъм и гостите са доста по-платежоспособни.

А там няма и кой знае какви плажове?!

Който е ходил знае, че има красиви острови и камънаци, само че туристите не отиват да стоят на плажовете. Тези хора отиват да посетят остарели места, исторически забележителности, а ние имаме толкоз антични места в района – остарели манастири, антични замъци, оброчища и прочие, които съставляват интерес. Природата ни е в пъти по-хубава. В същото време ние акцентираме на ниско бюджетния и алкохолен туризъм.

Говорите като локален човек за Несебър?

Дядо ми е от Несебър, майка ми е родена тук. И този град, който е в сърцето ми, сега съставлява един голям битак, което е ужасяващо. На процедура тези остарели къщи съвсем не се виждат.

А какво прави общината?

Разбирам, че общината го позволява, тъй като тези хора заплащат такси и налози, само че дали това способства привличането на туристи! Обяснението, че сезонът е къс – едвам два месеца, вреди. Ние не храним туристи, които да идват целогодишно и да преглеждат забавните места по Черноморието, а идват младежи да обикалят питейните заведения.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР