За проблем с недостиг на медикамента CellCept – имуносупресор за

...
За проблем с недостиг на медикамента CellCept – имуносупресор за
Коментари Харесай

МЗ: Работи се по проблема с очаквания недостиг на медикамент за трансплантирани

За проблем с дефицит на медикамента CellCept – имуносупресор за трансплантирани, сигнализираха от пациентска организация.

Във връзка с това от Министерството на здравеопазването осведомиха, че в Позитивния лекарствен лист в България са включени два медикамента с интернационално непатентно название Mycophenolate – наименованието, на което подхожда въпросният медикамент.

У нас понастоящем одобрена цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП) има един от тях – CellCept 250 mg hard capsules x 100, който се популяризира на нашия фармацевтичен пазар.

Медикаментът има опция в България: при инспекция в регистъра на НСЦРЛП е открито, че единственият различен лекарствен артикул, включен в ПЛС и подобаващ на интернационално непатентно название Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120 с собственик на разрешението за приложимост Novartis Pharma GmbH, Германия. Лекарственият артикул Myfortic е с издадено от Изпълнителната организация по медикаментите позволение за приложимост по национална процедура и се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса с равнище 100%.

От Здравното ведомство осведомят още, че на 30 май е постъпило съобщение за прекратяване на продажбите на CellCept по непредвидени условия от 30 юни заради индустриални аргументи.

Във връзка с постъпилото съобщение, Министерството на здравеопазването е уведомило Експертния съвет по здравна компетентност „ Трансплантология “ за очертаващия се дефицит на лекарството.

Също по този начин от там са изготвили писма до ИАЛ и Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти с апел за осъществяване на всички вероятни действия, които биха довели до опазване на импортираните в страната количества от лекарствения артикул и обезпечаване на спомагателни такива, с оглед непрекъсване на лекуването на нуждаещите се пациенти в страната.

Същевременно е направено писмо и към Новартис България ЕООД, собственик на разрешението за приложимост на лекарствения артикул Myfortic, с искане за информация за импорт на количества от лекарствения артикул през идващите няколко месеца, както и дали са в подготвеност за предприемане на дейности по застраховане на потребностите на трансплантираните пациенти при вероятно повишено търсене.

В допълнение, Министерство на здравеопазването изследва опциите за включване на различен лекарствен артикул CellCept, а точно CellCept 500 mg film-coated tablets, в листата лекарствени артикули. Това може да стане по текст от закона, съгласно който, в случай че у нас няма опция, за даден пациент може да се ползва лекарство, позволено в друга страна от Европейски Съюз, което обаче не се популяризира на българския пазар. С този текст се вкарва ексклузивен прийом за обезпечаване на лекуването на българските жители, когато да вземем за пример даден медикамент няма държавно контролирана цена и няма друга налична опция за лекуване.

Министерството на здравеопазването продължава да следи създалата се обстановка, като е в непрекъсната връзка както с регулаторните органи (НСЦРЛП и  ИАЛ), по този начин и с притежателите на позволение за приложимост на лекарствените артикули с INN -Mycophenolic acid, за застраховане лечението на българските пациенти, твърдят от там.

От ведомството допълват, че чакат информация от представителя на ПРУ за България „ Рош България “ ЕООД дали ще бъде сбъднат импорт на CellCept 250 mg hard capsules x 100 от друга страна, с което ще се обезпечи лекуването на пациентите за един месец.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР