За проблем с логистиката по получаването на ваксините от задължителния

...
За проблем с логистиката по получаването на ваксините от задължителния
Коментари Харесай

Идея: Търговците на едро да носят на джипитата ваксините от задължителния календар

За проблем с логистиката по приемането на имунизациите от наложителния имунизационен календар от страна на общопрактикуващите лекари алармира през днешния ден във времето за парламентарен надзор депутатът от „ Демократична България “ доктор Александър Симидчиев.

Той осведоми, че е получил сигнал за нерегулярно доставяне на джипитата с такива ваксини от страна на РЗИ, което продължавало над 12 месеца. Д-р Симидчиев напомни и метода на доставяне на лекарите с ваксини – персонално от РЗИ. „ Освен че лишава доста време, това основава опция за излизане от режима на студена верига и риск от нередовно и погрешно осъществяване на имунизационната стратегия “, уточни депутатът.

Д-р Симидчиев даде също по този начин концепция имунизациите да се носят в кабинетите на лекарите шеф от търговците на едро, без да се нарушава студената верига, или пък тези артикули да се носят във имунизационни пунктове, откъдето лекарите да могат да ги взимат, с цел да не се получава скупчване в РЗИ.

В отговор министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова уточни, че според настоящата нормативна уредба имунизациите се купуват от Министерство на здравеопазването въз основа на подписани контракти и се отпускат на РЗИ по авансово направен проект, а общопрактикуващите лекари ги получават от РЗИ според от броя на подлежащите на имунизиране хора в листите им.

„ Видно от гореизложеното, в нормативната уредба е разказан редът за даване на биопродукти на общопрактикуващите лекари “, уточни тя. Във връзка с концепцията за доставка на ваксини до кабинетите на джипитата, проф. Сербезова разяснява: „ По отношение на доставянето на ваксини от лицензирани компании за хладилен превоз до кабинетите на общопрактикуващите лекари, смятам, че за това е належащо да се направи обширен разбор, в това число и финансов, по отношение на организацията на този тип логистика, поради обстоятелството, че лекарите са разположени в разнообразни обитаеми места – градове и села, както и че всеки общопрактикуващ доктор обслужва друг брой пациенти, подлежащи на имунизации, което ще дефинира и другата честота на доставки на разнообразни ваксини. Освен това би трябвало да се има поради, че в подписаните от Министерството на здравеопазването контракти са заложени съответни времеви интервали за доставка на ваксини, с което следва да се съобрази и превозването на имунизациите до кабинетите на лекарите “.

В допълнение министърът уточни, че ваксини се слагат всекидневно, заради което едномоментно приемане от страна на общопрактикуващите лекари на декларираните за дадена година количества ваксини е невероятно. „ От една страна това е обвързвано с интервалите на доставки на имунизациите в страната, а въпреки това практиката е посочила, че съществени аргументи за бракуване на ваксини са щета на хладилни уреди или неприложени ваксини заради неявили се за имунизация лица. Това са непредвидени опасности, които могат да се понижат или преодолеят изцяло с от време на време приемане на ваксини от общопрактикуващите лекари “, сподели още тя.

По отношение на втората концепция – имунизациите да се доставят до имунизационни пунктове, откъдето лекарите да ги взимат, проф. Сербезова обърна внимание, че сходни пунктове за наложителните имунизации у нас няма разкрити.

Тя уточни още, че в нормативната уредба няма изискване общопрактикуващите лекари да се явяват персонално в РЗИ за нужните им ваксини, а вместо това те могат да се вземат от упълномощено лице.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР