За притеснение от консултациите при президента Румен Радев и дума

...
За притеснение от консултациите при президента Румен Радев и дума
Коментари Харесай

Захариева за консултациите при Радев: Целта е да се прехвърли отговорност върху щаба, правителството

За терзание от консултациите при президента Румен Радев и дума не може да става. Беше редно да има такива преди оповестяване на датата. Подозирам, че задачата е да се трансферира отговорността върху щаба, институциите като цяло, държавното управление. У президента като че ли назря решението датата за изборите да се отсрочи.
Това съобщи пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

И тя уточни, че откакто Радев е декларирал желанието си да насрочи изборите за 28 март, институцията е почнала да работи в посока провеждането на изборите на тази съответна дата. Това се чу и от други институции.

" Министерство на външните работи работи от седмици за подготовката на изборите в чужбина. Установили сме проблемите. Има хора, които са опитни. Не вършим избори за пръв път. Датата не я дефинираме ние. Традицията повелява това да се направи с консултаии. Радев един път сподели 28 март. Ще забележим каква дата ще предложи. Ние се готвим за датата 28 март. Дали сме инструкции. Има разнообразни разновидности ", уточни Захариева.

Тя обаче не изясни по какви съответни ограничения се работи, с цел да се подсигурява правото на глас на българите в чужбина. Общо очерта, че обстановката в другите страни е друга и тези избори ще бъдат по-специфични. Страната ни обаче следи практиката в други страни, които към този момент са провели избори в пандемия.

" Всеки път, когато организираме избори в чужбина, желаеме откриване на секции отвън дипломатическите избори. 2019 година постигнахме рекорден брой секции. Сега е друго, в действителност. Ще дам образец с Румъния - имаме опит, че безусловно два дни преди провеждането на изборите са им разрешили откриване на секции в някои страни. Неслучайно още занапред сме дали инструкции на посланиците си ", уточни Захариева.

Тя отсече, че в страните, в които е допустимо гласоподаване по пощата, традицията съществува от дълго време и прикани:

" Нека не изскачаме с концепцията за променяне на Изборния кодекс преди избори. Това е рисково ".

Определи като рискова заигравката с изказванията, че изборите няма да са почтени, което по думите й ще откаже хората и ще докара до ниска изборна интензивност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР