За пример“: Фон дер Лайен иска незабавно приемане на България

...
За пример“: Фон дер Лайен иска незабавно приемане на България
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Шенген остава мираж за България; Захлаждане на имотния пазар

„ За образец “: Фон дер Лайен желае неотложно приемане на България и Румъния в Шенген
България и Румъния заслужават неотложно да бъдат признати в Шенген. Тази позиция застъпи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на своята обичайната тирада за положението на Европейския съюз.
Дори след апела на Фон дер Лайен – Австрия отхвърля на България за Шенген
Австрия отхвърли апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да анулира ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенген. Представители от австрийския кабинет за следващ път акцентираха, че съгласно тях разширението на безвизовата зона сега няма смисъл.
Еврокомисията публично приключи Механизма за наблюдаване над България
Европейската комисия публично приключи Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. Този инструмент бе въведен при присъединението на двете страни към Европейския съюз през 2007 година, с цел да се подтиква напредъка по въпроси като правосъдна промяна, битка с корупцията и проведена престъпност.
Студен фронт се задава и на жилищния пазар в България
Търсенето на жилища в България към момента изпреварва предлагането, само че пазарът наподобява стартира да се охлажда. Все по-осезаемо се усеща студеният фронт, който следва да завладее бранша. Доказателство за това е спадът в покупко-продажбите, почнал през 2022 година и траял през първото тримесечие на 2023 година,  въпреки и с по-бавен ритъм в съпоставяне със спада през четвъртото тримесечие на 2022 година, пишат анализаторите в тазгодишния отчет на Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023.
Европарламентът утвърди Илиана Иванова като новия български еврокомисар
Европейският парламент утвърди кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Това бе последното значимо утвърждение, от което тя се нуждаеше, с цел да заеме поста. Предстои и единствено официална зелена светлина от Съвета на Европейски Съюз идната седмица. Новият български еврокомисар влиза в новата си роля след подадената оставка от страна на Мария Габриел през юни. 
ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи форсират отпадане на дерогацията за съветски петрол
Депутатите от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи форсират отпадането на дерогацията за прилагане на съветски нефт. Трите партии утвърдиха ремонти на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна на първо четене в икономическата комисия.
Такса от 50 хиляди лева./MW ще лимитира спекулативния ВЕИ взрив
Нови промени в текстовете на Закона за възобновимите източници почистват част от рецензиите, които бяха ориентирани към разнообразни ремонти в него и които можеше по-скоро да лимитират, в сравнение с да насърчат развиването на ВЕИ в България. Те ще бъдат прегледани другата седмица на второ четене.
Ключовите промени в енергетиката минаха на първо четене, само че следва ремонт
Ключовите промени в Закона за енергетиката бяха признати на първо четене от отраслова комисия през днешния ден. Въпреки забележките към него законопроектът беше подсилен от 11 депутати, 7 бяха срещу, нямаше въздържали се. Текстовете станаха обект на обилни рецензии от страната на доста специалисти, синдикати и организации и получиха доста ремонти и мнения от заинтригуваните страни.
Липсват 23 милиона: НКЖИ спря поръчката за интермодалния терминал в Русе
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ приключва поръчката за построяването на интермодален терминал в Русе. Причината – офертата на класирания преди всичко участник надвишава прогнозната стойност по търга с 22.9 млн. лева без Данък добавена стойност, а НКЖИ няма от кое място да подсигури спомагателния запас. Това излиза наяве от решение за преустановяване, подписано от генералния шеф Златин Крумов на 28 август.
Парламентът реши да отпадне възбраната за импорт на украинско зърно
С огромно болшинство от ръководещите партии и Движение за права и свободи Народното събрание одобри отпадане на възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, в това число и зърно след 15 септември. Решението бе взето със 124 гласа „ за “, 69 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “.
Viber Pay може да проработи в България още преди приемането на еврото
Интервю с Атанас Райков, който развива кариера в областта на технологиите и връзките повече от 17 години. През 2015 година влиза в екипа на Viber. 
Лято 2023: Усещане за триумф, само че с едно мислено
Летният туристически сезон в България е към края си. Обикновено по южните курорти има туристи до края на септември, само че поради наводненията, които се случиха там при започване на месеца, за удължение на сезона няма по какъв начин да се приказва. В момента напъните са ориентирани към помощ на хората от потърпевшите региони. Затова Economic.bg реши да ревизира по какъв начин е минал тазгодишният летен сезон съгласно формалната статистика, само че и съгласно сектора.
Комисия за защита на конкуренцията не вижда претекст за „ необходимост “ при търговете за пътна поддръжка
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е издала няколко избрания по жалбите на пътните компании, които са недоволни от стартираните така наречен дребни търгове за поддържане на пътната мрежа в страната. Процедурите към този момент бяха краткотрайно спрени от Агенция „ Пътна инфраструктура “, само че в този момент и Комисия за защита на конкуренцията постанова мярката. Това значи, че поръчките няма да могат да бъдат продължени, до момента в който въпросът със жалбите не се реши.
Гвоздейков търси метод да скапе договорите по два жп плана
Транспортният министър Георги Гвоздейков търси способи за преустановяване на договорите с изпълнителите на два огромни жп плана, финансирани с евросредства. Става въпрос за жп секторите Костенец – Септември и Оризово – Михайлово, които Европейската прокуратура проверява поради корист с 241 млн. евро. (над 472 млн. лева.)
Железниците страдат от липса на над 2300 чиновници
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ страда от липса на 1260 служащи, а в БДЖ дефицитът е 1100 индивида. Това е наклонност, която продължава от години и е диктувана основно от ниското възнаграждение в железниците, което прави секторът неприветлив за младежи.
ЕЦБ увеличи лихвата до рекорден връх и алармира за завършек на цикъла
Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главния си лихвен % до рекорден връх от 4% в четвъртък и алармира, че това евентуално ще бъде последният ѝ ход в траялата повече от година битка против настойчиво високата инфлация.
Предизборно ГЕРБ желае възобновяване на столичния превоз с 671 млн. лева
На едно от последните си съвещания преди идния локален избор Комисията по превоз в Столичния общински съвет реши да утвърди над 671 млн. лева без Данък добавена стойност за възобновяване на градския превоз в града. Това би трябвало да се случи поетапно до 2028 година
София ще разполага с 2.5 милиарда лева бюджет тази година
След разисквания, траяли съвсем 4 часа, Столичният общински съвет одобри бюджета на града за 2023 година Той бе подсилен с 33 гласа „ за “, 18 – „ срещу “ и 3-ма въздържали се. Така София ще разполага с рекордните 2.5 милиарда лева до края на годината. Финансовата рамка бе подкрепена от групата на ГЕРБ-СДС, „ Патриоти за София “ и един глас на Пеню Пенев от „ Демократична България “.
Строежът на разширението на метрото към „ Левски Г “ напредва (галерия)
Разширението на столичното метро към „ Левски Г “ върви с положителни темпове. Строежът на трите километра би трябвало да приключи в края на 2025 година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира обекта, съпроводена от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и шефа на „ Метрополитен “ Стоян Братоев.
„ Булгаргаз “ предлага по-ниска цена за октомври, скокът ще е от ноември
„ Булгаргаз ” предвижда цена на природния газ за октомври от 57.42 лева за MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това излиза наяве от импортираното в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕЕР) заявление за одобряване на цена за идващия месец.
Румъния желае обезщетения от Европейски Съюз за загубите от недопускането в Шенген
Румъния ще изиска отплата за загубите от това, че не е част от Шенген. Това съобщи министърът на превоза Сорин Гриндяну в изявление за румънската News.ro. Той пресмята, че финансовите вреди съставляват към 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, изчислено след голям брой диалози с превозвачи през последните седмици.
Към средата на лятото българският експорт към този момент е на минус 5.5%
Износът на български артикули се забавя осезаемо до лятото на 2023 година Стойностният размер на продажбите в чужбина за първите седем месеца понижават с 5.5% на годишна база, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).
Ниските цени заплашват европейската слънчева промишленост от банкрути
Рекордно ниските цени на вносното съоръжение за слънчеви електроцентрали заплашват да осакатят европейската слънчева промишленост, предупреждава SolarPower Europe, най-голямата европейска асоциация в бранша.
QR кодове ще описват историята на постройките в Стара София
В сърцето на Стара София, тъкмо сред булевардите " Дондуков ", " Васил Левски ", " Сливница " и " Мария Луиза ", има десетки емблематични за града здания. Много от тях са реновирани и е непокътнат оптимално техният първичен тип и дух. Но огромна част от преминаващите по тези тесни улички не знаят в действителност какъв брой доста история е скрита в тях. Затова екип от млади и амбициозни хора, решени да запазят и разпространят историята на старите къщи в центъра на столицата, започват самодейност с QR кодове, които да описват историята на всяка от емблематичните къщи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР