За приемането на редица мерки, които да осигурят провеждането на

...
За приемането на редица мерки, които да осигурят провеждането на
Коментари Харесай

ОС към ЦИК предлага спешни мерки за прозрачността на изборите

За приемането на редица ограничения, които да обезпечат провеждането на почтени и транспарантни избори, прикани Общественият съвет към Централната изборна комисия (ОС към ЦИК). От там приканват да се извърши задоволително рано обществена инспекция на машините за гласоподаване посредством онлайн лъчение. Препоръчва се на ЦИК да приготви документ, с който на понятен за необятната аудитория език да изясни главните стадии по подготовката на устройствата за вота. От Оценка за съвместимост упорстват да дефинира единни спецификации за параваните, зад които гласоподавателите попълнят хартиените бюлетини, с цел да не се позволяват операции на вота.
Необходими са и нови мостри на протоколите и да се сътвори обучително звено към ЦИК за членовете на СИК.
Според Оценка за съвместимост е належащо да бъдат избрани съответни параметри на качеството на видеозаписите от излъчването на процедурите в края на изборния ден.  ЦИК би трябвало да създаде и директива за слагането на камерите и за това по какъв начин следва да се извърши видеонаблюдението.
Комисията да предложения социологическите организации, извършващи екзит пол, да подпишат джентълменско съглашение, че няма да популяризират до медиите данни от предварителни резултати в хода на изборния ден, оферират оше от съвета.
От Оценка за съвместимост предлагат да се сътвори указател за медийните пакети, които дребните партии получават, с цел да имат достъп до политическа реклама, от който ясно да се вижда по какъв начин се разпределят парите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР