За приемането на еврото народът е можело да се произнесе

...
За приемането на еврото народът е можело да се произнесе
Коментари Харесай

Георги Ганев, ПП-ДБ: Референдум за еврото е трябвало да се проведе преди 18 години

За приемането на еврото народът е можело да се произнесе преди да бъдат подписани съответните интернационалните контракти. Това сподели в студиото на " Панорама " Георги Ганев, народен представител от ПП-ДБ.

" Дали е трябвало да се организира рефердум за участието на България в Европейски Съюз е един добър въпрос и считам, че нямаше да навреди преди 18 години да се направи това нещо. Но няма българска традиция за осъществяване на референдуми по такива въпроси - за визия за бъдещето на страната и би трябвало да се поправи. Не е зле да се вкара процедура, когато става въпрос за ратификация на значими интернационалните контракти, да се създават референдуми ", сподели Ганев.

Според него обаче хората, които са " про евро " настроени трябваше и би трябвало да са по-активни в обясняването на обстановката с приемането на еврото, с изгодите и вероятните опасности, които също не би трябвало да се крият и подценяват. " Дължим на българското общество доста по-сериозно и ангажирано обяснение на всички тези неща ", сподели той.

Не е сигурен, че въвеждането на еврото като паралелна валута ще е от изгода.

" Това най-вероятно безусловно ще се случи в първия месец-два при влизане в еврозоната, както е ставало във всички други страни. Дали това ще е от изгода, първо зависи до голяма степен от единодушието на нашите сътрудници и е въпрос на доста сериозен разбор и калкулации какъв брой би било потребно ", сподели Ганев.

За бюджета съобщи, че съгласно макроикономическата доктрина при 3% недостиг не би трябвало дълготрайно да основава фискален проблем, тъй като наклонността е Брутният вътрешен продукт да нараства с повече от 3%. Това е рационално равнище от дълготрайна позиция, сподели Ганев. Но акцентира, че сега приоритет на България би трябвало да бъде през бюджета да се обезпечи непоклатимост. Заяви, че всякога е в бюджетна комисия и " нито един естествен по време бюджет не е правил ".

За връзките с Асен Василев сподели:

" Имаме разногласия съществени. Между другото, в случай че някой ни чуе какво сме спорили за избрани школи на мисъл, ще се очуди, че мелим дружно, само че пък сносно мелим дружно ".

Според него няма заплаха " да се разтури " обединението, стига " да се държи в границите на разсъдъка фискалната обстановка ".

Според Ганев визитата на Зеленски у нас е знакова за определената посока на България в днешната обстановка. Ясно демонстрира, че България е избрала накъде да върви и към кои общности да се приобщава. " И този подтик, който се получи през вчерашния ден, ще ни помогне да продължим по този път ", заключи Георги Ганев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР