За преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени

...
За преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени
Коментари Харесай

Министър Пулев в Ямбол: 24 проекта за общо над 12 млн. лв. са подадени от областта по Плана за възстановяване

За превъзмогване на следствията от COVID-19 в региона са подписани 347 контракта на обща стойност над 7 млн. лева

От област Ямбол са подадени общо 24 планови оферти за общо над 12 млн. лева по първата процедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това стана ясно през днешния ден на мобилната приемна на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев в област Ямбол. Тя е част от обиколката му в цялата страна по отношение на разяснение на локалния бизнес по отношение на опциите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на Европейски Съюз. На нея участваха още началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, регионалният шеф на Ямбол Георги Чалъков и основният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Илияна Илиева.

„ По първата отворена мярка – „ Технологична рационализация “, получихме над 2 500 планови оферти за над 1 милиарда лева В момента тече кандидатстването по втората процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ на стойност 30,6 млн. лева, като досега са подадени над 4 000 планови оферти “, съобщи Пулев. По нея компании могат да аплайват за основаване на уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, за цифров маркетинг, киберсигурност и други

„ За страдание, от област Ямбол ползата не е толкоз огромен спрямо останалите региони, в които бяхме. Именно по тази причина и екипът на МИР е тук – с цел да даде повече информация и да насърчи компаниите от района да аплайват за средства по Плана за възобновяване “, сподели Пулев.

По думите на министъра, идната процедура – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, на стойност 200 млн. лева, ще помогне на български компании да станат енергийно самостоятелни. Мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, които да бъдат инсталирани върху покрива на даденото дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално предпазване на сила ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата сила ще се създава само и единствено за лична приложимост, без да може да се препродава.

В момента за публично разискване е оповестена и процедурата за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за близо 120 млн. лева По линия на МИР от Плана за възобновяване към българския дребен и междинен бизнес потеглят 600 млн. лева до края на годината.

„ Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласи и всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура „ Технологична рационализация “ до края на годината “, сподели на среща с регионалния шеф Илияна Илиева, основен шеф на Групово дело ЕФК. Тя добави, че е завършила първата фаза на утвърждение на плановите оферти и към идната минават 2 000 от тях.

Илиева напомни, че новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 на стойност 3 милиарда лева бе утвърдена от Европейска комисия за рекордно къс период – подадена на 16 август и утвърдена на 3 октомври.

„ Очакваме идващия месец да бъде утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева Тя е нова за България и ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации “, сподели още Илиева.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов съобщи, че в област Ямбол подписаните контракти по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014-2020 година са 44 за над 24 млн. лева, като 37 от тях са завършили. Основните подкрепени браншове са „ Производство на машини и съоръжение, с общо и особено предопределение “, „ Производство на железни произведения, без машини и съоръжение “ и „ Производство на мебели “.

По думите му, по процедура „ Енергийна успеваемост “ са подписани 7 контракта за над 700 хиляди лева с компании от региона, както и 347 контракта за превъзмогване на следствията от COVID-19 на обща стойност над 7 млн. лева

По данни на Българската банка за развиване, чийто принципал е Министерството на нововъведенията и растежа, са подкрепени 87 предприятия в област Ямбол за над 18 млн. лева, а по линия на Фонда на фондовете са подписани 33 контракта за над 28 млн. лева, сподели още Якимов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР