За празника на българската просвета, култура и слово кметът на

...
За празника на българската просвета, култура и слово кметът на
Коментари Харесай

Библиотеката в Монтана получи за 24 май книги на Радичков

За празника на българската култура, просвета и слово кметът на Монтана Златко Живков подари на Регионалната библиотека „ Гео Милев ” томове от последните издания на огромния повествовател Йордан Радичков.

В подаръка е включена първата детска книга на писателя „ Шарена рогозка “. Тя е написана през 1964 година и в нея Радичков трансформира в приказки събития от селския живот, естествените стихии и своенравните животни. Сред томове, които ще застанат на библиотечните лавици е и седмият алманах с разкази на Радичков „ Свирепо въодушевление “, публикуван през 1965 година и избран от рецензията като най-значим за творчеството на огромния публицист.  darenie_knigi_radichkovmontana201805a

С дарението до читателите от родния завършек на класика ще стигне и последното издание на романът “Прашка ”, основан в края на 70-те години на предишния век. В новото томче е оповестен послепис от създателя, написан през май 1994 година.

“Пишейки „ Прашка ” преди близо 20 години, си фантазирах, че с елементарна прашка и с една купчина думи мога да се изправя против Голиатите, които ме заобикаляха отвред. Опънатата прашка изсвистяваше в ръцете ми и запращаше надалеко думите, само че ни една дума не улучи Голиат в челото…Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука като камъче върху прозореца на някоя душа. Толкова самотни и чувствителни души има, които стоят и чакат някой да почука на прозореца им! ”, споделя в текста си вълшебникът на словото.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР