За пръв път зрителите на bTV имаха възможност да видят

...
За пръв път зрителите на bTV имаха възможност да видят
Коментари Харесай

България получила достъп до Битолската плоча след заплаха за дипломатически скандал

За пръв път феновете на bTV имаха опция да видят в оригинал в ефир „ Битолската плоча “ във кино лентата на журналиста Иван Георгиев.

Надписът на последния български цар от Самуиловата династия Иван Владислав от XI век има огромно значение за българската история и значима роля в разногласието за предишното сред София и Скопие.

„ Нашият принос е, че показахме плочата за първи път. (…) Получихме достъп до плочата след опасност за дипломатически скандал. Изпратихме публична нота до министерството на външните работи на Северна Македония “, описа Иван Георгиев в „ Тази заран “.

„ Официалната версия на управляващите в Северна Македония е, че плочата не е крита, въпреки че дейностите им приказват назад, тъй като текстът на историческия документ е противен за управляващите там “, споделя журналистът.

Етнонимът " българин ", " български " се появява цели три пъти в текста на плочата, от който до нас са достигнали 329 букви в 12 реда. „ В модерна Македония имат дефиниция за написаното там. Не се разграничава доста от тази по този начин наречена „ мултидисциплинарност “, която македонските историци желаят да наложат в взаимната комисия с техните сътрудници от България, споделя Георгиев.

В Скопие имат три версии за плочата. Едната е, че фалшификат, изработен от българи при започване на XX век или Първата международна война. Другата е, че не съставлява интерес за историческата просвета. А съгласно третата всичко написано там е правилно, само че не можем да приказваме за последователност, тъй като тези българи, разказани в плочата, не са днешните.

Съдбата на хората, свързани с плочата и нейното разкриване е много печална, означи Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР