За пръв път в света бяха инвестирани толкова средства за

...
За пръв път в света бяха инвестирани толкова средства за
Коментари Харесай

Зелените енергийни инвестиции изравниха за пръв път разходите за изкопаеми горива

За пръв път в света бяха вложени толкоз средства за замяната на изкопаемите горива, колкото бяха изхарчени за произвеждане на петрол, газ и въглища, сочи разбор на организация Блумбърг.

Глобалните вложения в прехода към чиста сила доближиха през 2022 година 1,1 трилиона $, което е почти равно на сумата, вложена в производството на изкопаеми горива, съгласно отчета „ Инвестиционни трендове в енергийния преход 2023 “ на изследователската компания BloombergNEF.

Никога до момента сумата, изразходвана за прекосяване към възобновима сила, електрически коли и нови енергийни източници като водорода, не е надхвърляла 1 трилион $.

Въпреки че зелените вложения нарастват с цели 31% по отношение на 2021 година, това към момента е единствено дребна част от нужното за понижаване на излъчванията на парникови газове и битка с световното стопляне.

BloombergNEF пресмята, че годишните вложения в прехода би трябвало да се утроят до края на това десетилетие, с цел да се даде късмет на света да доближи нулеви чисти излъчвания до 2050 година

Слънчевата и вятърната сила съставляват най-голямата част от зелените вложения през 2022 година, достигайки 495 милиарда $,

което е нарастване със 17% по отношение на миналата година. Електрическите транспортни средства се подреждат след тях с вложения за 466 милиарда $, макар че тези зелени вложения нараства доста по-бързо - с 54 на 100 по отношение на миналата година. Почти половината от всички световни вложения в енергийния преход - 546 милиарда $ - са в Китай, до момента в който Съединени американски щати са на второ място със 141 милиарда $. Ако обаче BloombergNEF беше показала обособени данни за Европейския съюз като едно цяло, Европейски Съюз щеше да бъде на второ място със вложения за 180 милиарда $.

Сумата от 1,1 трилиона $ се отнася за средствата, вложени във внедряването на технологии за чиста сила, съгласно BNEF.

Тази сума не включва 274 милиарда $, изхарчени в международен мащаб предходната година за разширение и подсилване на електрическите мрежи, 79 милиарда $, вложени във вериги за доставка и произвеждане на чиста сила, както и 119 милиарда $ финансово финансиране, набрано от компании за чисти технологии. Взети дружно, това прави обща сума от към 1,6 трлн. $, която беше вложена в прехода през 2022 година

Това, че вложенията в чиста сила всъщност се изравняват с тези в изкопаеми горива, е удивително, като се има поради, че вложенията в тези по-стари, замърсяващи енергийни източници са се нараснали през 2022 година Водени от високите цени на горивата, международните вложения в бранша се повишиха със обилни 214 милиарда $, демонстрира отчетът на BloombergNEF.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР