За пръв път в историята разходите за пенсии у нас

...
За пръв път в историята разходите за пенсии у нас
Коментари Харесай

Рекорд! Разходите за пенсии в България минаха 14 милиарда лева само за 11 месеца

За пръв път в историята разноските за пенсии у нас надвишават 14 милиарда лева и за 11-те месеца на годината са 14,05 милиарда лева Това е с 1,9 милиарда лева или 15,5% повече по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Националния застрахователен институт за осъществяването на бюджета на държавното публично обезпечаване.

Общият размер на приходите по всички пера към 30 ноември е 9,02 милиарда лева, което е с 802 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2021 година Вижда се дефицитът, а също и фактът, че приходите нарастват по-бавно от разноските. Както „ Сега “ писа, след актуализацията на бюджета на ДОО в средата на годината, с която се предвидиха нарастване с 10% плюс 60 лева от 1 юли и преизчисление на над 800 000 пенсии през октомври, прехвърлянето от бюджета за фонд „ Пенсии “ за пръв път надвиши приходите от осигуровки в него. Общият размер на регистрираните прехвърляния по консолидирания бюджет към края на ноември е 7,17 милиарда лева

За погашение на 60 лева коронавирус добавка към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 743,3 млн. лева доникъде на годината (след това сумата беше включена към главния размер на пенсията). Тези средства не вземат участие в общия бюджет. Допълнително имаше и 57 млн. лева за добавки от 75 лева на имунизираните пенсионери. За погашение на обезщетения за разликата до размера на прихода от пенсии през декември 2021 година са изразходвани 101,7 млн. лева, като тези суми също се плащаха доникъде на годината, след което бяха включени в пенсията. Великденската добавка от 70 лева на всеки пенсионер коства още 143,4 млн. лева По същия метод следва да се заплати и коледна добавка от 70 лева на всички пенсионери. Така в допълнение платените средства под формата на добавки и обезщетения отвън бюджета надвишават 1 милиарда лева, като огромна част от тази сума е раздадена без връзка с осигурителния принос.

Следващата по значителност група разноски в консолидирания бюджет на ДОО са разноските за погашение на парични компенсации и помощи, които към 30 ноември 2022 година са в размер на 1,98 милиарда лева или 86,8% осъществяване на проекта за годината. Отчетените разноски за единайсетте месеца на годината са със 134,3 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2021 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР