За пръв път в историята един папа ще пристигне в

...
За пръв път в историята един папа ще пристигне в
Коментари Харесай

За пръв път в историята един папа идва в Ирак: Франциск отново ще протегне ръка на исляма

За пръв път в историята един папа ще дойде в петък в Ирак за да насърчи нежното християнско малцинство да устоява на споровете и тежкия живот, а и с цел да протегне зрелищно ръка на шиитския ислям.

В тази люлка на християнството, обезкървена от войните и към момента носеща белезите от пробива на групировката " Ислямска страна " (ИД), папа Франциск ще се отбие в Наджаф южно от Багдад, където ще беседва - невиждана и също зрелищна среща - с висшия нравствен водач на една част от шиитския свят, великия аятолах Али Систани.

Това ще е и първата аудиенция на понтифика в чужбина, откогато стартира пандемията от КОВИД-19. Той е съответно имунизиран също като множеството публицисти и църковни дейци, които го съпровождат.

По време на тридневното посещаване 84-годишният папа аржентинец ще гостува на пъстрото, само че свило се като шагренова кожа християнско малцинство измежду 40-милионното иракско население, запращано ту във войни, ту в стопански рецесии от 40 години насам.

Програмата на папата е по този начин амбициозна, колкото е историческо самото пътешестване - маршрутът на великия понтифик до понеделник включва локална катедрала, почернена от заложническа рецесия в Багдад през 2010 година, град Ур в южните пустинни райони на Ирак, Наджаф и църкви в северния град Мосул, опустошени от ИД.

За три дни - 1650 километра

Общо към 1650 километра, които ще пропътува гостът - основно по въздуха.

Навсякъде по пътя му са сложени табла с приветствени думи и апели към взаимно битие. Асфалтирани са пътища, инсталирани са защитни заграждения, реновирани са зони, невключвани в никакъв случай до момента в програмата на публични визити.

" Посланието на папата е, че църквата застава покрай страдащите ", изяснява за Агенция Франс Прес халдейският католически архиепископ на Мосул и Акра Наджиб Михаил.

" Папата ще произнесе мощни думи тук, на самото място, където бяха осъществени закононарушения против човечеството и геноцид ", продължава духовникът, който самичък е бил заставен да бяга от джихадистите в Мосул.

Християнската общественост в Ирак е измежду най-старите в света и най-разнородните - включва да вземем за пример халдеи католици, православни арменци и протестанти.

Под диктатурата на Саддам Хюсеин (1979-2003) християните бяха към 1,5 милиона, или 6 на 100 от жителите на Ирак. Днес са най-вече 400 000 - към 1 % от популацията, счита Уилям Уарда от " Хамурапи ", локална неправителствена организация в отбрана на малцинствата.

Преди да бъдат прогонени, множеството християни живееха в провинция Ниневия с основен град Мосул. Фирмите на магазините там към момента са на актуален арамейски, подобен е и езикът на богослужебните книги.

Рожденото място на Авраам

Когато джихадистите окупираха Мосул през 2014 година, папа Франциск поддържа интернационалната военна акция за подкрепяне на иракските сили. Той съобщи, че желае да бъде покрай християните в Ирак.

Освен това, през 2019 година великият понтифик осъди кървавите репресии, с които бе потиснато национално въстание против властта, засегнали най-много Багдад и Южен Ирак.

В събота папата ще бъде точно в тази част от страната, в град Ур, където съгласно традицията е роден патриархът Авраам.

Ирак прочее присъстваше в проектите на Ватикана още преди идването на папа Франциск. През 2000 година Саддам Хюсеин попари в последния миг очакванията на Йоан-Павел Втори, който разчиташе да направи поклонническо пътешестване в страната.

Деветнайсет години по-късно патриархът на халдейската черква в Ирак Луис Сако получи от иракския президент Бархам Салих адресирана до папата публична покана да дойде в страната, с цел да я " изцери " от насилието, неведнъж на религиозна основа.

Пътуването стартира със забавяне заради КОВИД-19, само че нито карантината, оповестена за този интервал заради множеството новозаразени, нито известието, че посланикът на Ватикана в Багдад е дал позитивен тест, не постановиха промени в програмата. Освен че папата няма да се разхожда измежду тълпите.

" Огромни последствия "

Многобройни екипи от службите за сигурност на Ватикана се изредиха в Ирак - сцена на мощни геополитически напрежения, с цел да провеждат защитата. Регионални комисии бяха натоварени да вземат ограничения за сигурност по маршрута на папата.

В петък сутринта папският аероплан ще се приземи в Багдад с близо 150 души на борда, половината от които - публицисти.

Папа Франциск още веднъж ще протегне ръка на исляма. През 2019 година, при посещаване в Обединените арабски емирства, той подписа с шейх Ахмед ал Тайеб, имама на " Ал Азхар " - най-високата институция в шиитския ислям, документ, насърчаващ разговора сред християни и мюсюлмани.

В Ирак, посредством срещата с Али Систани, папата ще направи жест към шиитите, които са болшинство в страната, само че малцинство в света - 200 милиона от общо 1,8 милиарда мюсюлмани.

По думите на Луай ал Ясери, губернатора на Наджаф, следва едно " историческо посещаване ": " Говорим за набожен лидер, който следват 20 на 100 от популацията на света - идването му значи доста, срещата му с великия аятолах ще има големи последствия ".

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР