За пръв път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли

...
За пръв път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли $21 трилиона

За пръв път в историята държавният дълг на Съединени американски щати надвиши 21 трилиона $ и то единствено 6 месеца откакто за пръв път доближи 20 трилиона $.

Настоящият размер на американския дълг е 21.033 трилиона $. Това значи, че на всеки американец дължи по 64 249 $. Правителството оповестява общия размер на дълга всеки работен ден, само че с един ден закъснение.

Федералният заем още веднъж се покачва от февруари, когато Конгресът одобри законодателство за краткотрайно преустановяване на тавана на дълга. Този ход разреши на държавното управление да заеме толкоз, колкото е належащо за финансиране на утвърдените от Конгреса действия.

Съгласно закона, признат през февруари, държавното управление няма да се изправи пред предел до 1 март 2019 година С настоящия си ритъм на харчене то е на път да добави още най-малко 1 трилион $ към държавния дълг до тогава.

Например, дългът набъбна с повече от половин трилион $ за шестте седмици, откакто таванът на дълга беше анулиран на 9 февруари. Заемите са свързани и с упоритостите на президента Доналд Тръмп за огромно възобновяване на инфраструктурата в Съединени американски щати.

Голяма част от държавния дълг отразява федералния бюджетен недостиг или размера на разноските над приходите, събрани от държавното управление. Но дългът се усилва по-бързо от размера на бюджетния недостиг, защото той отразява и неща като федералното кредитиране за студентски заеми и ипотечни стратегии.

Безспорен принос за повишаването на дълга има и новото данъчно законодателство в Съединени американски щати, което доста понижи данъците на фирмите и физическите лица.

Според специалисти това е единствено началото, защото Конгресът преди малко се съгласи да харчи още повече.

" Нашият държавен дълг през днешния ден доближи потресаващите 21 трилиона $, като набъбна с 1 трилион $ единствено за последните 6 месеца. Още по-лошо е, че този злощастен миг едвам стартира да включва последствията от неотдавнашното фискално безконтролно данъчно и разходно законодателство, което прибавя още дълг към към този момент неустойчива траектория ", сподели Майкъл Питърсън от Фондация " Питър Дж. Питърсън "./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР