За пръв път в 85-годишната история на парк Витоша може

...
За пръв път в 85-годишната история на парк Витоша може
Коментари Харесай

Демократите тръгнаха да бранят парк Витоша заради Нено Димов и случай с имот на Белослава

За пръв път в 85-годишната история на парк " Витоша " може да има изключени територии от него. Това показва в своя нарочна декларация " Демократична България " (ДБ), с която обръща внимание на дейности на екоминистъра Нено Димов още отпреди 2 години.
Демократите напомнят, че на 24 ноември, 2017 година, Димов подписва заповед за понижаване на площта на " Витоша ". А повода за заповедта е певицата Белослава и неин парцел - припомнете си в този материал цялата история и по какъв начин Димов се отхвърли от разпореденото.
Сега, обаче, от Демократична България считат, че Димов е изтеглил заповедта по подобен метод, че са направени процесуални нарушавания и обжалване в съда ще анулира решението да не се пипа територията на парк " Витоша ". Затова и Демократична България разгласяват следната декларация:
" Днес заповедта за изключване на площи от парка още веднъж заплашва целостта на предпазената територия. Ние, столичните общински съветници от Демократична България, заявяваме, че:
- признаваме универсалната естествена и културна стойност на Природен парк “Витоша ” за развиването на столичния град и за повишение качеството на живот на неговите поданици.
- поддържаме запазването на границата на естествения парк – по този начин, както е избрана през 1952 година за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за землището на Железница, дружно с разширението на парка от 1991 година
- посочваме, че според Общ устройствен план всички парцели, попадащи в рамките на естествен парк “Витоша ” и на предпазената зона от Натура 2000 Витоша, са отвън строителните граници на столичния град и попадат в зоната на Група територии за естествена отбрана. Като общински съветници няма да подкрепим ново застрояване в тях, без значение дали са част или не от Природен парк “Витоша ”.
Ние се обръщаме към:
- всички свои сътрудници в общинския съвет – с апел да ни подкрепите в тези три точки като обща декларация на Столичния общински съвет.
- столичния кмет Йорданка Фандъкова – с апел да удостовери досегашната политика на Столична община, изразена посредством изключително мнение и противоречие с предложенията на комисията по изключване на площи от Политическа партия Витоша през 2007 година към Министерство на околната среда и водите, като причисли Следствен отдел към окръжна прокуратура като заинтригувана страна при обжалването на заповедта, което към този момент е процедирано от цивилен организации.
Ние от Демократична България сме подготвени с план на декларация от Столичния общински съвет, която ще предложим за включване в дневния ред на идващото съвещание на съвета ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР