За пръв път учени идентифицираха химичните подписи на атмосферата на

...
За пръв път учени идентифицираха химичните подписи на атмосферата на
Коментари Харесай

Телескопи извършиха химично изследване на атмосферата на екзопланета

За пръв път учени идентифицираха химичните подписи на атмосферата на приблизително огромна екзопланета благодарение на два телескопа на НАСА, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

По размерите, масата и състава си екзопланетата Gliese 3470 b е като хибрид сред Земята и Нептун - съставлява скално ядро, обградено от компактен пласт газ. Масата на Gliese 3470 b се равнява на 12,6 земни маси. За съпоставяне масата на Нептун е 17 пъти по-голяма от тази на Земята.

Средно огромните планети като Gliese 3470 b са постоянно срещани в други планетни системи, само че липсват в Слънчевата система. Като дефинират химичния състав на атмосферата на въпросната екзопланета, която е дребно копие на Нептун, учените могат да открият по какъв начин се образуват планетите със междинни размери.

"Става въпрос за значимо изобретение, обвързвано с образуването на планети - съобщи Бьорн Бенеке от университета в Монреал. - Планетата орбитира покрай своята звезда и е със доста по-малка маса от тази на Юпитер. Масата на Юпитер се равнява на 318 земни маси. Gliese 3470 b е съхранила първичната си атмосфера, която е формирана най-много от водород и хелий и не е "замърсена " с тежки детайли. Не се среща нищо сходно в Слънчевата система. "

С помощта на галактическите телескопи "Хъбъл " и "Спицър " на НАСА учените изследвали измененията в спектралния автограф на светлината от звездата, до момента в който планетата минава от другата й страна. Като следили кои дължини на вълната са всмукани, до момента в който планетата прави своето директно прекосяване, учените удостоверили доминирането на водорода и хелия в атмосферата на екзопланетата.

За разлика от огромните планети, като горещите юпитери, за които експертите считат, че се образуват надалеч от звездите си, преди да ги приближат, Gliese 3470 b евентуално е образувана покрай своето алено джудже.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР