За пръв път София и България ще посрещнат мощи на

...
За пръв път София и България ще посрещнат мощи на
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

За пръв път София и България ще посрещнат мощи на светите братя Кирил и Методий. В страната ще дойдат част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий, оповестява БНР.

Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора и ще бъдат пренесени в столицата на 23 май - в навечерието на празника на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

" В самото начало на 13 век става едно катастрофично събитие на Балканите - заради вътрешни византийски интриги рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, вместо да продължат за Йерусалим, обсаждат и превземат Константинопол и тогава велики реликви и светини напущат рамките на тогавашна Византия и се занасят в доста църкви на Запад ", сподели за БНР архимандрит Никанор - свещеник на Църногорския манастир. 
 
През 80-те години на предишния век мощите са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Смята се, че на следващия ден те за първи път ще се намират на славянска православна земя отвън Гърция. 

Ще бъдат посрещнати публично в 12:00 ч. на кръстовището на бул. " Христо Ботев " и бул. " Александър Стамболийски ". Ще бъдат пренесени с литийно шествие до митрополитския катедрален храм " Света Неделя ", където ще останат за всенародно поклонение до 25 май по обяд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР