За пръв път Съединените щати наложиха санкциии заради разгорелия се

...
За пръв път Съединените щати наложиха санкциии заради разгорелия се
Коментари Харесай

САЩ санкционираха и двете страни в Судан след ракетен обстрел на пазар

За пръв път Съединените щати постановиха санкциии поради разгорелия се през април спор в Судан, като насочиха ограниченията и към двете страни: армията и паравоенните, които в миналото бяха нейни съдружници.

Обявените след обяд ограничения се вкарват, водени от Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Съединени американски щати отхвърлят рестрикциите да са в отговор на неуспеха на този формат, посредством който бе реализирано така и така редовно нарушавано помирение.

На прицел са две компании, свързани с армията - в това число водещият защитителен конгломерат - и две компании на съперника ѝ, Силите за бърза поддръжка. За западни медии почитан американски чиновник, запазил анонимност по време на брифинга, упорства, че глобите " надалеч не са алегорични ": това е опит да се ограничи достъпът на враждуващите страни до оръжия. Споменатите държавни компании имат доходи за милиарди от даване на оръжия и друго военно съоръжение за армията.

" Въпреки съглашението за помирение безсмислено принуждение продължава в страната и това попречва доставките на филантропична помощ и наранява тези, които най-вече се нуждаят от нея ", се споделя в изказване на дъжравния секретар Антъни Блинкен. " Мащабът на кръвопролитието изключително в Хартум и Дарфур е отблъскващ ".
Санкциите се вкарват също по този начин ден откакто бе обявено, че минимум 19 души са убити, а 106 - ранени при обстрел на пазар в Хартум. Между 1.2-1.6 млн. души са разселени вследствие на спора ме, жертвите в третата по величина африканска страна са стотици (според най-предпазливите оценки). Над половината от популацията на страната - 24.7 млн. души - се нуждаят от незабавна помощ все още.

Към момента паравоенните Сили за бърза поддръжка на Мохамед Хамдан Дагало (известен и като Хемедти), в миналото съдружници на армията, и ген. Абдел Фатах ал Бурхан, в действителност ръководещ Судан, откакто смъкна преходно цивилно държавно управление, поделяло властта с военниите от лятото на 2019 до октомври 2021 година

Дагало управлява обилни стопански активи, измежду които и глобена компания, добиваща злато.

И след въпросния прелом, когато Бурхан и Дагало още бяха съдружници, Съединени американски щати замразиха помощи за суданското правителств в размер на 700 млн. $, поддръжка за милиарди и проекти за опрощаване на дълг за 50 милиарда $ също бяха замразени от Международния валутен фонд и Световната банка. Бурхан обаче разчиташе на подпомагане изключително от страните от Персийския залив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР