„За пръв път правим нещо различно – като съдържание и

...
„За пръв път правим нещо различно – като съдържание и
Коментари Харесай

Нинова: Бюджетът на БСП е алтернатива на политики. Сменяме модела

„ За пръв път вършим нещо друго – като наличие и като технология по подготовка на бюджета. Това не е опция на цифри, а на стратегии и на политики, изразени през бюджета “. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция, на която показа план на бюджет на Българска социалистическа партия за 2018 година. Тя акцентира, че до момента Българска социалистическа партия нормално чака държавното управление да предложи бюджет, импортиран в последния момент- не се прави основна социална полемика, приема се на бързо в Народното събрание, а левицата ги следва, като сред първо и второ четене прави свои оферти. „ Няма да чакаме държавния бюджет, а в правенето на нашия, стъпваме на две неща - програмата на партията и предизборната платформа. Т.е. да предложим бюджет, който извършва нашите политики, а да не чакаме политиките на ГЕРБ “, изясни тя. Според нея преждевременно и обезпокоеното, ръководещите са извадили, сякаш самостоятелни, специалисти да изясняват, че бюджетът на Българска социалистическа партия няма по какъв начин да е различен откакто техният още не е оповестен. „ Такова изказване отива на някой дилетант, само че не и на хора, които са правили бюджети, даже са били и министри на финансите, тъй като стъпваме на тригодишната средносрочна планирана рамка, оповестена от държавното управление през месец юни “, акцентира Нинова.

Като втора разлика ръководителят на Българска социалистическа партия уточни, че нормално държавното управление приема бюджета, качва го на страницата, стартира някаква социална полемика и откъдето пристигна напън – те там трансформират, на правилото „ проба-грешка “. „ Ние подходихме тъкмо противоположното – от месец насам започнахме разискванията от страната, с специалисти и по браншове. Стъпихме на мнението, експертизата и упованията на хората и ги облякохме в бюджета, а не противоположното “, сподели още тя. Нинова посочи: по обучение - един от целите в бюджета на левицата, са извършени 24 районни срещи в цялата страна; Съветът по финанси и стопанска система е направил разискване във Варна, Съветът по нематериалност, просвета и медии във Велико Търново и Стара Загора, Съветът по обществена политика – Хасково, Съветът по младежка политика – София област, Съветът по екология е извършен в Монтана, Съветът по етническа политика, вероизповедания и права на индивида в Пазарджик, Съветът по локална власт с две национални срещи с кметове и общински съветници. Корнелия Нинова благодари за големия труд на целия екип, работил по плана.

Като трета разлика ръководителят на Българска социалистическа партия уточни наличието. „ Нашият бюджет е на смяната на моделите “, сподели още тя. По нейните думи до момента държавното управление понижава или усилва финансирането на избрани браншове. „ Наливат се милиарди в опазването на здравето години наред, милиони в образованието, само че опазването на здравето не става по-добро, а от ден на ден деца напущат учебно заведение и се закриват такива. Значи този модел не работи “, безапелационна е Нинова. Тя е на мнение, че би трябвало да се подходи по друг метод. „ В този бюджет предлагаме не лекуване на последствията, а премахване на аргументите на казуса “, добави тя. Според нея все по-малко хора имат достъп до опазване на здравето, а общински и регионални лечебни заведения банкрутират. „ Причината е в модела „ болниците-търговски сдружения “. В нашия бюджет предлагаме промяната на този модел и лечебните заведения да са регистрирани по Закона за лечебните заведения “, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия. Като образец посочи- болен пациент, преди няколко седмици, разкарван от болница в болница, до момента в който е умрял. „ Защото една болница преценя, че неговото лекуване е прекомерно скъпо и в случай че го одобри, Здравната каса няма да му покрие разноските и болница ще натрупа дълг. На здравето на този човек се гледа като облага, загуба, пари, дълг. Докато тази система действа, няма да се решат проблемите в опазването на здравето “, акцентира Нинова. Според нея не са отговорни лекарите, а политиците са ги принудили да мислят по този метод, с цел да си избавят лечебните заведения. „ Колкото и милиарди да налеем, до момента в който съществува този принцип, няма да се реши нито един проблем “, добави тя.

Нинова съобщи, че образованието е втори приоритет. „ Приветстваме разпределяне на повече пари за обучение и нарастване на заплатите на учителите, само че това не взема решение проблемите. Няма да спре закриването на дребните учебни заведения в дребните общини, няма да усили децата, които би трябвало да се образоват и няма да усъвършенства качеството на образованието “, изясни тя. Според нея казусът е в сбъркания модел „ парите следват ученика “. „ В политиките, които сме заложили, предлагаме анулацията на този модел “, сподели още Нинова. Тя посочи, че принудени от тази система, шефовете на учебни заведения водят на лист и на статистика възпитаници, които не вървят на учебно заведение, само че по този метод обезпечават бюджета на учебното заведение.

Председателят на Българска социалистическа партия, като идващ акцент в бюджета, уточни приходите. Тя е на мнение, че проблемите са голямата беднотия и неравенствата. „ Една дребна част български жители са с доста високи приходи и една все по-голяма- с ниски приходи. Милиони хора живеят на границата на бедността. Приветстваме нарастването на минималната пенсия и заплата, само че това няма да реши казуса с бедността и неравенствата “, съобщи тя. Нинова попита заслужено ли е над 2 млн. души да получават нарастване 40 лева на пенсията и 50 на минималната заплата, а политическите кабинети и зам.-министрите да получават над 600 до 2000 лева „ Предлагаме радикално друга данъчна система и данъчно облагане, резултатът от което ще е необлагаем най-малко и напредничав налог за физическите лица – от това 2 млн. 850 хиляди работещи българи ще заплащат по-малко налог в сравнение с до момента. Не променяме корпоративния налог на компаниите. Предлагаме да си остане 10%, само че предлагаме смяна в налог дял “, уточни тя. Според нея не е заслужено един работещ българин да заплаща 10% налог върху приходите си, а един българин, който има компания, не си изплаща заплата, а си я изписва през дял от компанията, да заплаща 5% за същите приходи. „ Заставайки на страната на работещите българи, предлагаме нарастването на налог дял да стане 10%. Смятаме, че е заслужено и тази данъчна промяна, която предлагаме, може действително да докара до увеличение на приходите, които не зависят от благоволението на едно или друго държавно управление с по 10 или 20 лева, а дават опция повече средства да останат у хората през данъчното облагане и промяна, което да усили потреблението и да даде тласък на стопанската система “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР