За пръв път от 17 години Марк Зукърбърг има нова

...
За пръв път от 17 години Марк Зукърбърг има нова
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг се потапя в метавселената в опит да спаси фейсбук от разпад

За пръв път от 17 години Марк Зукърбърг има нова работа. Миналата седмица той стана изпълнителен шеф на “Мета”, новото име на компанията майка на приложенията фейсбук, уотсъп и инстаграм.
Целта на ребрандирането е да укрепи колоса в обществените медии по пътя му към метавселената, която Зукърбърг - който е един от най-богатите хора в света, вижда като бъдещето на интернет.
Веднага след оповестяването на новината милиардерът разкри в изявление, че за разлика от създателите на “Гугъл”, отдръпнали се през 2015 година, когато търсачката стана част от холдингова компания, наименуван “Алфабет”, той няма проекти да сдава шефския пост.
Идеята за “Мета” се пази в загадка, откогато публично започва планът за метавселената преди повече от шест месеца. Малкото знаещи за протичащото се трябвало да подпишат секретни съглашения за неразкриване на информация. Марк Зукърбърг разгласи, че е мислил за смяната на името на компанията, откогато купил “Инстаграм” и “Уотсъп” през 2012 и 2014 година, само че по-рано тази година осъзнал, че е извънредно време да го направи.
“Мисля, че имаше доста комплициране и стеснение по отношение на това, че марката на компанията е същата като на едно от приложенията ни за обществени медии. Смятам, че е потребно за хората да имат връзка с компания, която е друга от който и да е съответен продукт”, съобщи Зукърбърг.
Възможно е ребрандирането да е предпазен ход, който да разреши на богаташа при вероятно разединение на компанията да резервира надзор върху мечтаните от него марки.
Шефът на обществената мрежа знае, че времето за промяната на името е съмнително. През последните няколко седмици компанията му беше залята от серия рецензии с помощта на изтекли вътрешни документи, предоставени на медиите от някогашната служителка Франсис Хаугън. 37-годишната жена, работила в отдела за дезинформация на софтуерния колос, съобщи, че шефовете на фейсбук слагат астрономическите си облаги пред хората.
Хаугън прикани Зукърбърг да подаде оставка като началник на обществената мрежа и да разреши в компанията да се извърши смяна, вместо тя да посвещава запаси и старания за своето ребрандиране.
“Може би това ще е опция за различен да поеме юздите на “Фейсбук”. “Фейсбук” ще бъде по-силен с някой различен отпред му, който желае да се концентрира върху сигурността”, сподели Хаугън. Тя напомни, че компанията от ден на ден залага на експанзията и на новите сфери на деяние, вместо да надгражда върху към този момент постигнатото.
Също по този начин неотдавна обществената мрежа бе атакувана от учени, че вреди на душeвността на подрастващите, а единствено преди дни Марк Зукърбърг и жена му Присила Чан бяха упрекнати от някогашни чиновници в полов тормоз
Много критици считат, че новото име на компанията е тактичност за прикриване на свадите. Самият Зукърбърг обаче твърди, че актуалният цикъл от неприятни вести няма нищо общо с това. “Въпреки че знам, че някои хора желаят да създадат тази връзка, мисля, че това е нещо нелепо”, съобщи богаташът.
Редица специалисти обаче са на противното мнение.
“Всички неприятни вести и политически борби, които сега води, са свързани с неговите артикули за обществени мрежи, тъй че лансирането на нещо изцяло ново е метод за изцяло ребрандиране и започване на чисто, без да се трансформират доста съществуващите проблематични продукти”, уверена е Тайна Бухер от университета в Осло, Норвегия.
Специална група, следяща дейностите на обществената мрежа, пък разгласи, че новото име не трансформира действителността.
“Фейсбук унищожава нашата народна власт и е водещият търговец на дезинформация и ненавист в света. Тяхната безсмислена смяна на името не би трябвало да отвлича вниманието от следствията. Необходим е самостоятелен контрол, с цел да държи “Фейсбук” отговорен”, се споделя в изказване на групата.
Метавселената като концепция не е нова, само че стана известна чак когато Зукърбърг не стартира да приказва обществено за нея по-рано тази година. Концепцията произлиза от “Снежен крах”, дистопичен разказ от 90-те, в който хората бягат от разпадащия се действителен свят, с цел да бъдат изцяло потопени във виртуален. Милиардерът разгласи, че пробва да възвърне метавселената като утопична концепция, която ще отключи напълно нова стопанска система на виртуални артикули и услуги.
Зукърбърг има вяра, че през идващото десетилетие множеството хора ще прекарват от ден на ден време в изцяло потапяща 3D версия на интернет. Създателят на фейсбук подтиква екипите си да изградят технология, която един ден може да разреши да се влиза във виртуално пространство като аватар или консуматор, да се появи като холограма в хола на негов другар, който живее на другия завършек на планетата
“В това бъдеще ще можете да се телепортирате неотложно като холограма, с цел да бъдете в офиса без пътешестване до работното място, на концерт с другари или в хола на родителите си”, твърди Зукърбърг.
Не е ясно дали ребрандирането на “Мета” ще сбъдне фантазиите на милиардера, само че без подозрение това е самоуверен ход. Компанията се изправя против нови съперници в обществените медии, вбесени държавни регулатори и ново потомство консуматори, които гледат на фейсбук като на нещо към този момент остаряло.
“Това е още един свят, който те желаят да завладеят. След като завзеха Земята, те в този момент желаят да имат и виртуалната метавселена”, счита Анупам Чандър от Джорджтаунския университет във Вашингтон.
Точно както смарт телефоните заменят настолните компютри, Зукърбърг залага, че метавселената ще бъде идващият метод, по който хората ще взаимодействат с компютрите и между тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР