За пръв път на 8 юни у нас беше извършена

...
За пръв път на 8 юни у нас беше извършена
Коментари Харесай

За пръв път у нас: Оперираха мечка чрез лапароскопия

За пръв път на 8 юни у нас беше осъществена лапароскопска интервенция на мечка .

Мечката Сузана беше оперирана "в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица " от опитните ветеринарни лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч с асистенция от българския ветеринарен експерт Никола Кирянски.

Гьолкел дефинира интервенцията като извънредно „ неинвазивна и щадяща процедура, която ще разреши на Сузана да се възвърне доста бързо “. Процедурата е безкръвна и не изисква огромен външен прорез и това разрешава на животното да се възвърне в пъти по-бързо от класическа интервенция.

Калина Вълчинкова, ръководителят на отдел „ Гледачи “ в "ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица " , споделя, че макар размера на тумора и дълго траялата интервенция, мечката се усеща добре и ще остане под прецизно наблюдаване за избран интервал, през който ще приема и нужните за нейното възобновяване лекарства.

Туморът на яйчника е бил открит преди месец по време на годишния ветеринарно-медицински обзор на жителите в "ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица ". Медицинският екип от немски експерти декларирал, че мечката се нуждае от незабавна интервенция по неговото премахване. Опитният експерт Марк Гьолкел от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия се наел със задачата.

Историята на Сузана е тежка - над десетилетие тя е живяла в дребна тъмна клетка в нелицензиран зоопарк в Хърватия. През 2019 година тя идва в "ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица " със съществени поведенчески проблеми заради годините, прекарани в 20 m² бетон. Неуморната работа на всички гледачи трансформира Сузана от мощно нападателно и уплашено животно в най-любопитната и доверчива мечка измежду жителите на парка. Едно от нейните обичани занимания е да учи всяко ново средово обогатяване и да комуникира, както със своите гледачи, по този начин и със своите съседи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР