За повишеното търсене на злато миналата година спомогнаха най-големите покупки

...
За повишеното търсене на злато миналата година спомогнаха най-големите покупки
Коментари Харесай

Златна треска обзе централните банки

За нарасналото търсене на злато предходната година спомогнаха най-големите покупки на централните банки от половин век и европейските вложители, които интензивно търсиха леговище, съгласно Световния съвет за златото (WGC), написа Bloomberg.

Търсенето на злато в международен мащаб се е повишило с 4% до 4 345,1 тона, защото централните банки са купили най-големите количества откогато Съединени американски щати прекъснаха обвързването на $ с златото през 1971 година Покупките на кюлчета и монети също се покачиха, а европейските вложители ускориха изкупуването на борсово търгувани фондове (ETF), частично заради политическата неустановеност.

" Притесненията по отношение на забавянето на международния стопански напредък, засиленото геополитическо напрежение и неустойчивостта на финансовите пазари " поддържаха търсенето на злато, споделя Алистър Хюит, началник на отдел " Пазарна информация " в Световния съвет за златото. " Не виждам рисковете, от които вложителите и централните банки се тормозят да избледнеят скоро и чакам златото да остане привлекателно през 2019 година "

Цените на златото в края на годината се покачиха вследствие на терзания към Брекзит, пониженията на фондовия пазар и упованията за по-малко нападателна парична политика на Съединени американски щати. Тенденцията продължава и този месец, като покачванията при цените на кюлчетата доближава най-високото си равнище от май.

Данни за търсенето и предлагането за 2018 година

-Търсенето на централните банки се е повишило с 74% до 651,5 тона, което е второто най-високо до момента, се споделя в отчет на WGC.

-Търсенето на кюлчета и монети е повишено с 4% до 1 090,2 тона, като покупките на монети са на 5-годишен връх.

-Глобалният приток в ETF е паднал с 67%, само че през годината е повишен в Европа.

Докато вложенията в злато са се повишили поради от по-слабите стопански вероятности, забавянето на растежа в Китай и по-високите цени започнаха да навреждат на търсенето на бижута там. Покупките са паднали през четвъртото тримесечие и евентуално ще се продължат да падат, споделя Хюит. Според централните банки страни като Русия и Казахстан би трябвало да продължат да купуват злато, до момента в който ETF-ите евентуално ще видят повече входящи потоци, споделя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР