За повишаване на безопасността в Айтос остава ограничено транзитното движение

...
За повишаване на безопасността в Айтос остава ограничено транзитното движение
Коментари Харесай

Остава ограничено транзитното движение на камиони над 12 т през Айтос

За повишение на сигурността в Айтос остава лимитирано директното придвижване на камиони над 12 т през града. От септември 2021 година е стеснен трафикът в сектор от път III-208 Варна – Дъскотна – Айтос и оттогава до момента няма тежки пътни катастрофи.

На интернет страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ – www.api.bg, за едномесечно публично разискване е оповестена план на заповед за краткотрайна организация и сигурност на придвижването.

Тя планува да остане въведеното преди близо две години ограничаване за директното придвижване на тежкотоварни транспортни средства в правата от 82-ри км, при кръстовището с третокласен път Руен – Просеник /път III-2085/, след с. Ябълчево, до 94-ти км в град Айтос, и пренасочването им по обходни направления.

Целта е посредством прекосяването на тежкотоварния трафик по различни пътища да се обезпечат безвредни условия за живота, здравето и имуществото на жителите на Айтос, като се лимитират предпоставките за пътно-транспортни катастрофи. По данни на „ Пътна полиция “ от началото на 2020 година до края на 2021 година в правата са станали 17 тежки пътнотранспортни катастрофи, с 27 ранени и 8 починали. След въвеждането на възбраната не е записано нито едно произшествие в този сектор.

Обходните направления за тежкотоварните камиони, както и досега, ще са:

- през „ Ришки “ проход по пътя Шумен – Карнобат /път II-73/ и първокачествен път Карнобат – Айтос /път I-6/;

- път Руен – Просеник – Горица /III-2085/ и по третокласен път Оризаре – Каблешково – Бургас /III-906/.

В сектора от път III-208 през Айтос ще се позволява единствено прекосяването на моторни транспортни средства, снабдяващи комерсиалните обекти - хипермаркети, бензиностанции и асфалтова база, с съществени артикули и първични материали за потребностите на популацията на града.

Проектът на заповед, както и с претекстовете за нея, са оповестени на интернет страницата на АПИ, в секция „ Нормативна база “, подсекция „ Проекти на нормативни актове “ –.

След привършване на едномесечното публично разискване на плана на 3 август 2023 година и разглеждане на получените мнения от заинтригуваните страни ще може да се пристъпи към съгласуването на заповедта с Главна дирекция „ Национална полиция “ в Министерство на вътрешните работи, подписването й и въвеждането на краткотрайната организация за сигурност на придвижването.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР