За повечето от нас квантовите компютри все още съществуват само

...
За повечето от нас квантовите компютри все още съществуват само
Коментари Харесай

Google, Sycamore и първият квантов компютър

За множеството от нас квантовите компютри към момента съществуват единствено като част от научно фантастични продукции, само че за някои от най-големите софтуерни компании на планетата квантовата технология към този момент е действителност.

Наскоро от Financial Times разкриха, че в мрежата се е появил документ от Гугъл, който свидетелства за това, че софтуерният колос е първият, постигнал " квантово предимство ".

Малко след публикуването на публикацията от FT, документът е бил свален от интернет, неразбираемо за какво.

От информацията в него обаче излиза наяве, че от Гугъл са съумели да извършат избрани изчисления, употребявайки 53-кюбитов процесор на име Sycamore.

Процесорът е съумял да обработи информация, която най-мощният компютър на планетата би обработвал в продължение на 10 000 години, в границите на единствено три минути.

Квантовият компютър няма съвсем нищо общо с машините, които познаваме през днешния ден, като вместо с нули и единици, той борави с квантови частици и следва законите на квантовата физика.

Кюбит пък е мерната единица за квантова информация.

Подобен компютър, като този на Гугъл, би намерил приложение в симулирането на супер сложни химически реакции, физични опити, в създаването на нови медикаменти, технологии и, несъмнено, в усъвършенстването на изкуствения разсъдък.

Компании от ранга на IBM, Intel и Microsoft също създават лични квантови технологии, като наскоро IBM заяви, че ще направи своя квантов компютър публично наличен чрез клауд платформа. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР