За повече от един месец всеки желаещ човек ще може

...
За повече от един месец всеки желаещ човек ще може
Коментари Харесай

Месец безплатна диагностика за хепатит С в София

За повече от един месец всеки искащ човек ще може гратис да се изследва за хепатит С в столичната болница " Света София ". Кампанията е във връзка Световния ден за битка с хепатита, а началото й е на 29 юли. Тестовете ще се правят и през целия август.

По публични данни 77 000 българи са заболели от хепатит С, само че 90% от тях или към 69 000 души не знаят, че са инфектирани с вируса. В момента всяка година от болестта у нас се лекуват 1200-1300 души, само че съгласно рекомендациите на Световната здравна организация за елиминиране на заболяването би трябвало да бъдат лекувани 5000 души годишно, заяви неотдавна проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в университетската болница " Свети Иван Рилски " при оповестяването на акция " Да открием изчезналите 69 000 ", ориентирана към диагностицирането на инфектирани с вируса пациенти.

Хепатит С е сериозна вирусна зараза, която може да докара до тежки чернодробни болести, в това число цироза и рак на черния дроб. Често обаче болестта дълго не трябва намерено, тъй като няма съпътстващи признаци и болки, до момента в който здравословното положение на пациентът не се утежни фрапантно. Споед статистиката към 20% от нелекуваните пациенти с продължителен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване - чернодробна цироза или рак на черния дроб, а пациентът схваща за болестта с хепатит С чак тогава.

Единственото, което би трябвало да създадат искащите да се изследват, е да посетят болница " Света София " на 29-и юли или до края на август всеки работен ден от 8 до 13 часа. Предварително записване на часове не е належащо, като също по този начин няма и ограничавания за консумация на храни и питиета преди проучването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР