За повече от 10 години снимане на полярно сияние никога

...
За повече от 10 години снимане на полярно сияние никога
Коментари Харесай

Феномен обяснява причината за червения цвят на сиянието

" За повече от 10 години снимане на полярно зарево в никакъв случай не съм виждал нещо сходно ", споделя Оливър Райт, дълготраен гид за полярни сияния над Лапландия. " Не можех да допускам на очите си, цялото небе бе кървавочервено и по този начин се виждаше с просто око ", споделя Райт. " Невероятно! "

Благодарение на мощната геомагнитна стихия през уикенда доста хора видяха светещи светлини в небето, в това число тук-там, където сходни събития са доста необикновени. Въпреки, че множеството допускаха, че това, на което са очевидци, са полярни сияния, специалистите по-често споделят, че това механически не е по този начин. По-голямата част от алените и лилавите световни светлини в действителност бяха SAR и STEVE . 

Геомагнитните стихии напомпват толкоз доста сила в земното магнитно поле, което носи заредени частици към планетата,че част от тях изтичат във високите пластове на атмосферата, предизвиквайки червени сияния доста наподобяващи Аурорите.

И по този начин, по какъв начин да различите SAR или STEVE от същинско зарево? Колкото по-далеч сте от полярния полюс, толкоз по-вероятно е това, на което сте очевидец, да не е същинско зарево. SAR ще бъде съвсем извънредно алено, за разлика от многоцветното същинско зарево.

SAR бяха най-разпространените червени светлини, следени в неделя, само че някои хора също видяха лилавите тесни пердета, известни като STEVE. 

Първоначално името STEVE беше обещано, с цел да се избегне същата неточност като SAR – без да знаят какво виждат, някои дилетанти му дадоха приятелско персонално име, с цел да избегнат неправилна същина и името да остане. 

ИЗТОЧНИЦИ: OFFNEWS и Meteo Balkans

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР