За потребителите ще става все по-трудно и рисковано да работят

...
Коментари Харесай

Излизат последните актуализации на Windows 8.1 и Windows 7


За потребителите ще става все по-трудно и рисковано да работят на Windows 7
(снимка: CC0 Public Domain)

Операционните системи Windows 8.1 и Windows 7 ще получат най-новите си и последни актуализации на 10 януари. Това значи, че в бъдеще потребителите на тези две платформи ще станат по-уязвими към хакерски офанзиви и е желателно да обновяват системите си.

Версия Windows 8.1 ще получи последната партида актуализации за сигурност във вторник, преди Microsoft изцяло да приключи поддръжката на тази операционна система, заяви Ghacks.net. В същото време компанията ще спре да издава пачове за версии на Windows 7, свързани с платената стратегия Extended Security Updates (ESU).

Разбира се, никой няма да забрани на притежателите на Windows 8.1 да употребяват операционната система, само че разпознатите уязвимости към този момент няма да бъдат поправени от Microsoft, а значими съставни елементи на тази операционна система към този момент няма да получават актуализации.
още по темата
В случая с Windows 7 картината е по-розова: с помощта на екип от запалянковци от 0Patch, платформата ще продължи да получава неофициални актуализации. Екипът даде обещание да поддържа Windows 7 най-малко още две години с сериозни актуализации. Освен това браузърът Edge за Windows 7 също ще бъде обновен най-малко до януари 2025 година

Поддръжката на Windows 7 обаче няма да е безвъзмездна – 0Patch взима $25 годишна такса на компютър. Microsoft искаше същата сума за първата година на ESU и двойно повече за втората и третата година. Тази поддръжка обаче няма да реши проблемите със съвместимостта на Windows 7, при които избрани стратегии просто не работят и/или не се конфигурират вярно на остарялата операционна система.

Гугъл към този момент разгласи края на поддръжката на браузъра Chrome за Windows 7 и към момента не е известно по какъв начин ще работят другите приложения със остарялата Оценка за съвместимост. Това важи и за Windows 8.1.

Вероятно доста приложения просто ще спрат да работят на двете платформи и това може да сътвори огромни проблеми на потребителите. Ако Valve, да вземем за пример, реши да приключи поддръжката на Steam за Windows 7, някои геймъри ще се сблъскат с проблем.

Все отново потребителите на Windows 7 са в по-добра позиция, спрямо тези на Windows 8.1, най-малко през идващите две години, защото никой не има намерение да даде разширена поддръжка за Windows 8.1 – нито безвъзмездна, нито платена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР