За последните седем дни 41 души са ухапани от кърлежи

...
За последните седем дни 41 души са ухапани от кърлежи
Коментари Харесай

Бум на ухапаните от кърлежи във Варна

За последните седем дни 41 души са ухапани от кърлежи в област Варна, оповестиха от Регионалната здравна ревизия, съобщи БНР. 33 от случаите са във Варна, а останалите 8 - в други обитаеми места в региона.

С идването на пролетта излизането " на зеленo “, измежду природата, е измежду най-желаните разновидности за свободното време. В тази връзка през днешния ден припомняме едно от разпоредбите за безпроблемно разформироване – да носим светли облекла и бели чорапи, в случай че ни налази кърлеж да го забележим елементарно, по-възможност да не доближава до кожата ни.

Кърлежи има целогодишно в почвата и тревата, само че несъмнено пролет и есен са най-активни, подчертава дерматологът д-р Теодора Йорданова, която е и разпален турист-планинар.

Как да действаме при захапване от кърлеж?

Важно е да не се мажат с масла или олио, поучава експертът. Важно е и да не се завъртат, тъй като има заплаха главата на насекомото да се откъсне. Кърлежът би трябвало да се изкара отвесно, а в случай че не сме сигурни, че можем да се оправим сами, е добре да потърсим лекарска помощ.

Не всичко завършва с ваденето на кърлежа, предизвестява доктор Теодора Димитрова. " Може да има късни прояви на Лаймска болест. Кърлежите са преносители и на Марсилска тресчица, Ку-треска. Добре е да се изследва дали кърлежът е болен или да се организира антибиотична профилактика ", добави кожният лекар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР