За последните пет години Регионалната инспекция по опазване на околната

...
За последните пет години Регионалната инспекция по опазване на околната
Коментари Харесай

РИОСВ не открива проблем при пристанищните терминали в Бургас

За последните пет години Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е направила четири инспекции в „ БМФ Порт Бургас “. Предприятието е обследвано с оглед висок рисков капацитет на пристанищен терминал „ Бургас-Изток-2 “ и съответно буферният склад за течни горива и профилираният комплекс за сярна киселина, оповестяват от компанията.

Обектите са част от одобрен в Министерство на околната среда и водите годишен проект за контролна активност по съблюдаване на условията на законодателството по попречване на огромни повреди с рискови субстанции. При четирите инспекции е установено, че операторът съблюдава управническите и механически ограничения, планувани в Доклада за сигурност, Политиката за попречване на огромни повреди и Аварийния проект. Последната от тях е осъществена 13 май 2021 година със същите констатации.

Преди десетина дни депутатите от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев и Димитър Найденов повдигнаха тематиката за сигурността на пристанището. Според тях част от резервоарите за сярна киселина и разнообразни горива са прекомерно покрай градската част на Бургас и крият заплаха от повреди.

Найденов даже се усъмни, че братята Кирил и Георги Домусчиеви, които са крайните концесионери на врата, посредством холдинга „ Адванс Пропъртис “, показват непознати вложения като свои, с цел да наподобява че извършват контракта си с страната.

Справка в регистрите на Министерство на околната среда и водите демонстрира, че откогато „ БМФ Порт Бургас “ е концесионер на пристанищния терминал „ Бургас Изток-2 “ (от 2011 г.) и „ Бургас Запад “ от (2013 г.) сдружението има подадени в РИОСВ-Бургас девет капиталови оферти. Четири от тях касаят резервоари за горива и сяра.

По три от тях процедурите за преценка дали да се прави Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) са завършили. В това число са желанията за създаване на склад за втечнени въглеводородни газове, включващ два хоризонтални резервоари с общ размер от 620 куб. м и система за разтоварване/товарене кораб-бряг и бряг-кораб. Решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда е от 2013 година, когато шеф на екоинспекцията е инж. Добрина Стоилова.

Второто капиталово предложение е за създаване на профилиран комплекс за обработка и предпазване на сярна киселина, находящ се на пристанищен терминал „ Бургас-Изток-2. Дейността на комплекса се свежда до приемане на сярна киселина с жп цистерни, претоварването ѝ в резервоари, товарене и експедиця на сярна киселина на кораби от 32-ро корабно място. Решението да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда е от 2016 година на инж. Тонка Атанасова.

Пристанището е единственото място в България за предпазване на сярна киселина, а главен контрагент за нея е „ Аурубис България “ – водещо дружество за произвеждане на метали в страната с 870 директни и 2500 непреки работни места по веригата на подизпълнителите.

Комплексът за обработка и предпазване на сярна киселина е построен посредством асимилиране на дълготраен заем, провиснал от Уникредит Булбанк на 27 май 2016 година „ БМФ Порт Бургас “ подписва контракт за капиталов заем в размер на 20 млн. лв. със период от 7.5 години. Обезпечен е с ипотеки върху недвижими парцели, благосъстоятелност на трето лице, залог на вземания и съоръжение. Не се установяват нарушени условия и несъблюдение по контракта.

Третото капиталово желание е за преустрояване на буферен склад за течни горива 5х1000 куб. м в пристанищен терминал „ Бургас – Изток- 2 “. Решението да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда е от 2017 година на инж. Тонка Атанасова. Текущо, на стадий известяван, е желанието на концесионера да разшири буферния склад за течни горива с софтуерно оборудване за предпазване на втечнени въглеводородни газове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР