За последните пет години през криптобанката Nexo са преминали оборотни

...
За последните пет години през криптобанката Nexo са преминали оборотни
Коментари Харесай

Прокуратурата: Над 94 млрд. долара са преминали през Nexo

За последните пет години през криптобанката Nexo са минали оборотни пари в размер на над 94 милиарда $, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По-рано денем адреси в София бяха претърсвани от прокурори, следователи и сътрудници на контраразузнаването.

Проверки се вършат в офиси на известната компания, благосъстоятелност на български жители, търгуваща с криптовалута във Англия, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации.

„ Тази банка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и главната активност е от територията на България ”, сподели Милева.

Тя акцентира, че криптобанката е работила посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, които по огромната част от тях съставляват пощенски кутии, т.е . „ кухи компании ”.  Сийка Милева съобщи, че клиент на платформата е лице, което публично е оповестено за финансиране на терористични актове.

„ Повече от 300 сътрудници работят сега по тази огромна акция до момента. Това са 35 следователи от Националната следствена работа, чиновници на ДАНС, жандармерията, чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи ”, добави представителят на основния прокурор.

Събира се голям продан информация, досъдебното произвеждане е под надзора и управлението на Софийска градска прокуратура. Разследва се проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами, добави Милева.  

„ Групата е работила в няколко страни, а в някои платформата е била неразрешена. Имали са проблеми в Съединени американски щати. В момента тече следствието по делото, обискират се и се претърсват повече от 15 адреса. Установиха се и нови адреси, които са свързани с криптоплатформата ”, сподели ръководителят на отдел „ Киберпрестъпления ” към Националната следствена работа Светослав Василев. Някой от тях са в България.

„ Установили сме над 3 милиона транзакции някой са с рискови играчи. В петък ще имаме повече информация ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР