За последните пет години използването на дърва за огрев е

...
За последните пет години използването на дърва за огрев е
Коментари Харесай

Намалява употребата на дърва за огрев, цената за кубик поевтиня

За последните пет години потреблението на дърва за огрев е намаляло с към 15%. Това заяви за „ “ Николай Павлов, ръководител на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомаса. Според него главната причина за това е увеличението на използването на дървесни пелети, както и газификацията.
„ Хората избират пелетите, макар че са по-скъпи, тъй като тази технология улеснява отоплението и то става доста по-чисто. Другото преимущество при тях е, че те имат предел на мокрота. Ефективността на един казан на пелети е над 90%. На за огрев е едвам до 65%, изключително в случай че те са влажни. Затова би трябвало да се употребяват и по-голямо количество дърва и по този метод ненапълно се отстрани преимуществото на по-ниската им цена. Има, несъмнено, към момента небогати региони, където на хората се отпускат енергийни помощи под формата на дърва “, разясни той. Павлов напомня, че дървата за огрев, с цел да бъдат с нужната ниска мокрота, би трябвало да престоят най-малко година под заслон или в закрито помещение.
 Депутат: Има заплаха от фрапантно увеличение на цените на твърдите горива Депутат: Има заплаха от фрапантно увеличение на цените на твърдите горива
„ В началото на отоплителния сезон, ръководещите са на път да вдигнат фрапантно цените на твърдите горива, които всеобщо български...
По думите му България е измежду страните, където относително необятно се употребяват пелетите за отопление и по този индикатор не сме последни в Евросъюза. „ Най-много се е нараснала използването на този вид гориво в предпланинските региони на Родопите и Стара планина, Рила и Пирин, защото там има предприятия за произвеждане на пелети. В по-големите градове също те са известни, само че основно в периферните квартали, където няма централно топлоснабдяване или газификация “, разясни той.
От своя страна заместник-председателят на асоциация „ Биомаса “ Николай Каканаков сподели, че само в някои региони на Румъния се употребяват повече дърва за огрев от семействата, в сравнение с у нас. „ Големите консуматори на дървесни горива в Централна и Западна Европа като Австрия и Германия разчитат повече на дървесен чипс, който е излишък от дървообработването, а не непосредствено на дърва за огрев. България няма традиция в потреблението на дървесен чипс. Домакинствата рядко го купуват. Причината е, че той изисква специфични условия за предпазване. От време на време би трябвало да се разбърква, с цел да не се самозапали от гниенето. Затова и макар ниската му цена, колкото и на дървата у нас, се заобикаля “, изясни той.
Проверка в част от комерсиалните обекти, продаващи твърди горива за зимата, демонстрира, че към края на втората десетдневка на октомври на годишна база тук-там се следи спад на цените на кубика дърва за огрев с 5-10 лева или пък има застой на цените от същото време на 2019-а. През предходната година цените малко преди началото на ноември са били устойчиво на 100 лева кубик, а в този момент са 95 лева за най-търсените типове от бук и дъб. На места този размер дърва за огрев се предлага даже по 90 лева или пък за 92 лева, какъвто е образецът с град Елин Пелин на изток от София. Там понижаването на потреблението е поради газификацията в региона. В склад в столицата, намиращ близо до центъра, цената пък е 93 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР