За последните два месеца знам за поне още два подобни

...
За последните два месеца знам за поне още два подобни
Коментари Харесай

Иван Игов, детски психолог: Потресен съм от видеото с малтретираното дете от Перник

За последните два месеца знам за най-малко още два сходни случая на тормоз в учебно заведение, които бързо бяха покрити от родители и шефове. Децата и учителите би трябвало да знаят, че деца със специфични потребности имат по-различно усещане и би трябвало да се подхожда по-внимателно към тях. Аз бях покъртен, когато видях видеото.

Това разяснява психологът Иван Игов по Българска национална телевизия във връзка клипа, на който ученичка бие собствен съученик със специфични потребности. Видеото е от Перник.

Психологът изясни, че в този случай има две жертви - едното е битото дете, а другото е момичето, което го малтретира.

" Това момиче биеше " професионално ", тя е била измъчвана, тъй като знае по какъв начин да бие. Това не се учи по малкия екран или в учебно заведение. Потресаващо е, тя е съвсем на 18 година и е един предстоящ принудител ", разяснява Иван Игов.

Според детския психолог би трябвало да се сътвори по стратегия часове за гражданско обучение на учениците.

" В един клас има едно или две деца, които са насилниците и 2-3 деца, които са жертви, всички останали са едно безмълвно болшинство. Дори в учебно заведение няма часове по публично познание, които искахме да прокараме по стратегия. Поне два часа на седмица да се приказва по какъв начин се усеща всяко едно дете, какво е принуждение и така нататък? ", разяснява той.

Иван Гигов сподели, че децата би трябвало да се научат да бъдат съчувствени.

" Ако всичко можеше да се научи у дома нямаше да бъде измислено учебното заведение. То е, с цел да може децата да бъдат научени да бъдат жители. Училище е място, в което би трябвало да възпитаваме жители ", изясни Гигов.

" Има и положителни образци с усилието на родителите на деца със специфични потребности, които учат учители и деца по какъв начин би трябвало да се отнасят към тях ", изясни психологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР