За последните 24 часа огнеборците са получили 200 сигнала за

...
За последните 24 часа огнеборците са получили 200 сигнала за
Коментари Харесай

За последните 24 часа огнеборците са получили 200 сигнала за пожари

За последните 24 часа огнеборците са получили 200 сигнала за пожари, като 140 от тях са за горски и полски площи. Това съобщи в изявление за БГНЕС основен контрольор Александър Дамянов, шеф на бранш „ Публична информираност “.

„ През миналите няколко дни имахме няколко огромни пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково, които са премахнати. Но това не трябва да ни успокоява, защото температурите остават високи. В момента работи червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, в по- огромната част - оранжев код, тъй че рискът от пожар остава висок “, сподели Дамянов.

От началото на годината сигналите за огнени стихии са 30 000. Той прикани жителите, в случай че виждат някои от признаците на пожар, огън, пушек, аромат на изгоряло, да преценяват ситуацията. „ Ако се усещат застрашени, е належащо да изоставен терена в посока, противоположна напразно. Не на последно място да алармират на телефон 112, с цел да може навреме да реагираме и да не допуснем разгръщане на такива огромни пожари “, разяснява още Дамянов.

Той изясни, че огромна част от пожарите са провокирани от човек. „ Над 90% са провокирани от хората - било то вследствие на немарливост при боравене с открит огън, или техническа нередовност в горски и селскостопански територии. Призоваваме хората да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност, изключително през днешния ден и в идващите няколко дни, когато температурите са високи. Има едно правило 30, 30, 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността е под 30% и скоростта напразно е 30 км/час или повече, разпространяването на пожарите става неконтролируемо “, добави основният контрольор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР