За последните 15 000 години ледник на северозападното Тибетско плато

...
За последните 15 000 години ледник на северозападното Тибетско плато
Коментари Харесай

Откриха непознати досега вируси заключени в тибетски ледник

За последните 15 000 години хладилник на северозападното Тибетско плато в Китай е хазаин на някои необикновени посетители: отбор от замразени вируси, доста от които незнайни на актуалната просвета.

Наскоро учените разгледаха две ледени ядра от този тибетски хладилник, разкривайки съществуването на 28 в никакъв случай не виждани до момента групи вируси.

Изследването на тези мистериозни вируси би могло да помогне на учените в две направления. На първо място откритите вируси могат да научат откривателите кои от тях са процъфтявали в друг климат и среда с течение на времето, пишат откривателите в документ, оповестен в базата данни bioRxivn.

„ От друга страна, при най-лошия сюжет, топенето на ледниците [от изменението на климата] може да освободи патогени в околната среда “, пишат откривателите в изследването. Ако това се случи, най-добре е да знаем колкото е допустимо повече за тези вируси, пишат откривателите.

Изучаването на антични непокътнати в ледниците микроби може да бъде предизвикателство. Това е по този начин, тъй като е извънредно елементарно да се замърсят пробите от ледено ядро с бактерии от актуалния ден. За да се избегне това, откривателите основават нов протокол за взимане на ултра-чисти проби от микроби и вируси.

В този случай двете проби от ледено ядро от ледената шапка на връх Гулия на Тибетското плато са събрани през 1992 година и 2015 година Въпреки това по това време не са подхванати специфични ограничения за отбягване на микробно замърсяване по време на сондажа, обработката или превоза.

С други думи, външността на тези ледени сърцевини е била нечиста. Но вътрешностите към момента са били напълно чисти, пишат откривателите. За да влязат във вътрешната част на сърцевините, откривателите слагат работен плот в студено помещение – термометърът е подложен на минус 5 градуса по Целзий – и употребяват стерилизиран трион, с цел да отрежат 0,5 сантиметра лед от външния пласт. След това откривателите промиват ледените ядра с етанол, с цел да стопят още 0,5 см. лед. Накрая те измиват идващите 0,5 см. със стерилна вода.

След цялата тази работа (отстраняване на към 1,5 см. лед), откривателите доближават без примеси пласт, който може да проучат.
Експериментът разкрива 33 групи вирусни родове в ледените ядра. От тях 28 до момента са били незнайни на науката, споделят откривателите.

„ Микробите се разграничават доста в двете ледени ядра “, пишат откривателите в изследването, „ допуска се, че съставляват доста разнообразни климатични условия по време на отлагането. “
Не е изненада, че ледникът е държал тези мистериозни вируси толкоз дълго, настояват откриватели.

„ Ние сме доста надалеч от вземането на проби от цялото разнообразие от вируси на Земята “, споделя Шантал Абъргел, откривател по екологична вирусология във Френския народен център за научни проучвания, която не е взела участие в проучването.

Тъй като измененията в климата, провокирани от хората, водят до размразяване на ледниците по целия свят, тези вирусни архиви могат да бъдат изгубени, означават откривателите. Затова изследването на античните вируси от ледниците „ обезпечава първи прозорец към техни геноми и тяхната екология „, пишат учените и акцентират евентуалното им влияние върху многочислените групи от микроби (днес).

Публикувано в списание Live Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР