За последните 12 месеца банките са вкарали около 3,7 млрд.

...
За последните 12 месеца банките са вкарали около 3,7 млрд.
Коментари Харесай

Икономист: 3,7 млрд. повече за жилищно кредитиране за година

За последните 12 месеца банките са вкарали към 3,7 милиарда спомагателен запас за заем за жилищния пазар. За три години той е над 8 милиарда

Това разяснява в ефира на NOVA NEWS Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.
„ Банковият заем за покупка на жилище е потребен инструмент, с който доста необятен кръг от хора могат да си купят жилище. Въпросът е с какво движение нараства, дали не става прекомерно бързо и с огромен скок ”, добави той.

По думите му Българска народна банка е нараснало условието за личен капитал на банките, както и % за наложителните минимални запаси.

Българска народна банка видя риск при заемите

„ Това значи, че е повишен запасът, който банките би трябвало да държат, без да отпускат заем. Въпреки това има 22% растеж на годишна основа на заема, провиснал за семействата ”, сподели той.

 istock istock
Богданов добави, че сега българските семейства и бизнеса държат много свободен запас в банковата система на депозити. 

„ Те са склонни да ги държат, без да получават рента. Това дава пресен ликвиден запас на банките, който те могат да употребяват за кредитиране при ниска цена ”, добави икономистът.

По отношение на влизането на България в еврозоната Богданов посочи, че евентуално ще се окаже, че сме над критерия за инфлация с малко.

„ Няма да сме го изпълнили. Стои въпросът дали ще желаеме втора оценка, която да даде съображение за решение ”, сподели той.

„ Трябва да имаме рационално и устойчиво финансово ръководство. Да има предвидимост, а дефицитът да се държи в рамки ”, посочи икономистът.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР